Kiska: A gyanút, hogy az alvilág összefonódott az állammal, nem lehet ignorálni

2019. január 31. - 19:05 | Belföld

A gyanút, hogy az alvilág összefonódott az állammal, nem lehet ignorálni és a szőnyeg alá söpörni. Andrej Kiska államfő szerint ezt már kezdik tudatosítani a kormányhatalom képviselői is. 

Kiska: A gyanút, hogy az alvilág összefonódott az állammal, nem lehet ignorálni
Fotó: Cséfalvay Á. András

A köztársasági elnök hozzátette, ki fogják vizsgálni egyes tisztviselők Ján Kuciak meggyilkolása előtti tevékenységét. Erről Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter tájékoztatta az államfőt, akivel csütörtökön találkozott.

„Továbbra is igaz azonban, hogy még csak az állami intézményekbe vetett bizalom visszanyeréséhez vezető út elején járunk. Minél egyértelműbb válaszokat fognak kapni az emberek a múltban és az újonnan felmerült gyanús ügyekkel összefüggésben, annál előbb térhet vissza ez a bizalom”

– mondta az államfő, aki szerint a nyomozók tisztességes munkájának köszönhető, hogy képet kaptunk arról, mennyire komoly válságban van a jogállamiság Szlovákiában.

Kiska több olyan információra is reagált, melyek állítása szerint kellemetlen meglepetést okoztak neki. Például az, hogy a bűnszervezetek ügyészek és egy volt politikus meggyilkolását tervezték, illetve hogy egy magas beosztású rendőrtiszt állítólag a felettese utasítására világította át Ján Kuciakot még a meggyilkolása előtt. Kiska ezért is kért találkozót a belügyminisztertől és a biztonsági egységek képviselőitől.

A belügyminiszter még a találkozó előtt arról tájékoztatott, hogy Tibor Gašpar nem lesz többé a tanácsadója. Állítása szerint a volt rendőrfőkapitány közös megegyezés alapján távozik, hogy oldják a feszült légkört és csökkentsék a Gašparra nehezedő nyomást. „És hogy valóban ne keltsünk olyan benyomást, hogy a belügyminisztériumnál végzett tevékenysége hatással lehet a nyomozásra” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy igaznak bizonyultak-e a Ján Kuciak átvilágításának elrendeléséről szóló információk, azt válaszolta, hogy meg akarja várni a vizsgálat eredményét.

Saková továbbá hangsúlyozta, hogy a rendőrség és az egyes bűnszervezetek közötti lehetséges összefonódásokról, illetve az átvilágításról csak a médiából értesült. Hozzátette: mivel nem tagja a bűnüldöző szerveknek, nem ismerheti a nyomozással összefüggő információkat.


(TASR)