Kiska: A gyertyás tüntetés résztvevői nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot

2019. március 26. - 10:09 | Belföld

Andrej Kiska államfő hétfőn egy gyertya meggyújtásával emlékezett a gyertyás tüntetés 31. évfordulójára a Hviezdoslav téren. Rövid közleményben elmondta, hogy a résztvevők nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, amiért részt vettek a tüntetésen, annak ellenére, hogy tudták, emiatt üldözhetik őket, a családjaik pedig megtorlás áldozatai lehetnek.

Kiska: A gyertyás tüntetés résztvevői nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot
Fotó: TASR

Az államfő egyúttal megköszönte a gyertyás tüntetés résztvevőinek, hogy ezzel a tettükkel megnyitották az utat egy nem sokkal későbbi demokratikus változás előtt. „Nekik is köszönhetjük, hogy a mai napon egy modern, demokratikus és szabad országban állhatunk" – mondta Kiska. „Ahogy vízzel szétkergették, majd bezárták és bántalmazták őket, mind arról tanúskodik, hogy milyen korban éltünk" – tette hozzá.

1988. március 25-én gyertyás tüntetést szerveztek a pozsonyi Hviezdoslav téren, amelyre több ezer ember eljött az ország különböző helyeiről. A résztvevők gyertyával a kezükben fejezték ki a véleményüket az emberi, és főleg a vallási jogok be nem tartásáról az akkori Csehszlovákiában. A tüntetés a bársonyos forradalom előjelévé vált. 1993 óta március 25-e hivatalosan is az emberi jogokért folytatott küzdelem emléknapja Szlovákiában.


TASR