Kiska harcra készül: "Csak egy bolond nem változtat a nézetein, ha változnak a körülmények"

Andrej Kiska interjút adott az Aktuality.sk portálnak, először a sajtóorgánumnál dolgozó Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása óta.

Kiska harcra készül: "Csak egy bolond nem változtat a nézetein, ha változnak a körülmények"
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Ebben beszélgettek az államfő e héten tett bejelentéséről, miszerint nem indul a jövő évi elnökválasztáson, de a politikából nem tervez teljes mértékben távozni, mivel szeretne hozzájárulni a politizálás és a kormányzás megváltoztatásához. 

"Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után jutottam arra a meggyőződésre, hogy nem okozhatok csalódást az embereknek, nagy a felelősségem abban, hogy segítsek változtatni a kormányzás stílusán Szlovákiában"

- fogalmazott.

Kiska nem fogalmazott világosan, mikor arról kérdezték, mégis mit jelentenek a szavai, miszerint teljesen nem készül távozni a politikából. Azt mondta, hogy egyelőre friss a döntése. "Amikor a gyilkosság után diákokkal találkoztam, gyakran kérdezték, újraindulok-e. Egy dolgot mondtam nekik: még nem árulom el, indulok-e, de azt megígérhetem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy az új kormány jó és tisztességes legyen" - szögezte le.

A kérdésre, hogy a következő, 2020-ban esedékes parlamenti választások után felálló kormányra gondolt-e, azt válaszolta, igen.

Tavaly áprilisban ugyanakkor Kiska egyértelműen kijelentette, hogy nem tervez pártot alapítani. Az Aktuality.sk ezt firtató kérdésére viszont most így válaszolt: "Egy idézetet mondanék:

"csak a bolond nem változtat a nézetén, ha megváltoznak a körülmények. A kollégájuk és menyasszonya meggyilkolása változtattak az eredeti szándékaimon. Az elkövetkezendő hónapok feladata, hogy több emberrel is konzultáljak."

Ennél közelebb nem kerültünk a szándékának kifejtéséhez, az őszi helyhatósági választásokig kért időt, hogy az említett találkozókat megejtse, azután pedig nyilatkozik a jövőjéről.

Kérdezték arról is, vajon ő maga is úgy érezte-e a kormányválság és -váltás előtt, hogy a Híd országos tanácsának ülésén arról született döntés, hogy előrehozott választásokat szeretne-e a párt. Az államfő erre azt mondta, igen, ugyanakkor nem érzi úgy, hogy a Híd párt megvezette volna az embereket.

"A politika mindig a megegyezésről és a megoldások kereséséről szól, és most csak a Híd alapvető álláspontjának köszönhető, hogy Robert Fico nem kormányfő" - mondta.

Úgy véli, a Híd álláspontjából kitűnt, hogy a belügyminiszter lemondását nem tekintik elegendőnek.

Emlékeztetett arra, hogy a fasisztákon kívül minden párt vezetőjével leült, elbeszélgetett arról, ki hogy látja a kialakult helyzetet, de senki nem kereste meg azzal, hogy létezne megegyezés az előrehozott választásokról vagy hogy alakulóban volna egy új koalíció. Mikor pedig Peter Pellegrinit támogatandó aláírásokkal jelentek meg nála, az alkotmány értelmében nem tehetett mást, minthogy kinevezi az új kormányt.

Pellegrini engedélye az új kormányhoz lényegében viszont Tomáš Drucker belügyminiszteri kinevezése volt, utóbbi viszont rövid időn beül le is mondott, és a helyére Robert Kaliňák jobbkeze, Denisa Saková került. Kiska figyelmeztetett, hogy már korábban is felmerült Saková neve, és ő maga nem értett egyet vele, hogy belügyminiszterré váljon az új kormányban, ugyanakkor Drucker távozása után már nem tehetett semmit.

"A polgárokkal szemben ismét megmutatkozott a kormányhatalom arroganciája és vaksága" - húzta alá.

(Aktuality.sk)