Kiska helyretette a stresszelése miatt sorosozó miniszterjelöltet

2018. március 21. - 12:32 | Belföld

Andrej Kiska reggeltől fogadja a hivatalában a kijelölt kormányfő, Peter Pellegrini által javasolt új minisztereket. Eddig ketten jöttek ki az államfőtől, az igazságügyi tárca élére szánt Gál Gábor és a tegnap még sorosozó, de mára már kijózanodó kultuszminiszter-jelölt, Ľubica Laššáková.

Kiska helyretette a stresszelése miatt sorosozó miniszterjelöltet
Fotó: TASR

Laššáková többször is elnézést kért a Soros Györggyel és a civil szférával kapcsolatos DennikN-nek adott interjúban kifejtett véleménye miatt. A besztercebányai regionális politikus nem szeretné, ha Marián Kotlebával kötnék össze – nyilatkozta, miután eszmecserét folytatott az államfővel. Mint ismeretes, a miniszteri tárcával megkínált egykori újságíró arról beszélt, hogy Soros György mozgatja a szálakat a szlovákiai belpolitikában és a kormányon kívüli szervezetek gyanúsan sok pénzből gazdálkodnak.

Laššáková az említett interjúban taglaltakat a jelenlegi politikai helyzet okozta stressz hatása alatt mondta és most már azt gondolja, hogy ez nem volt egy szerencsés kijelentés. "Mindig Kotlebával szemben határoztam meg magamat, és azon voltam, hogy Besztercebányán ne szűnjön meg a kultúra” - jegyezte meg a Marek Maďarič helyére szánt politikus.

Laššáková előtt Kiska Gál Gáborral tanácskozott, aki részletesen beszámolt kettejük eszmecseréjéről. Szerinte Dušan Kováčik speciális ügyész leváltása nem megy meg egyik napról a másikra, mint ahogy azt a tüntetők szeretnék. A hidas igazságügyminiszter-jelölt elmondta, Kováčik úr jelezte a parlament védelmi bizottságában, hogy nem marad a megbízatási időszak végéig. „Az ezzel kapcsolatos akadályokról biztosan fogunk beszélni Jaromír Čižnár főügyésszel is. A speciális ügyészt a parlament választja” – figyelmeztetett Gál.

Kiskával főleg a saját prioritásairól beszélt, amelyekkel miniszterként foglalkozni akar. Ilyen például az alkotmánybírók kiválasztásának új kritériumainak vagy a bírósági eljárások felgyorsításának kérdése. „Végig kell csinálni azokat az ügyeket, amelyek már az asztalon vannak, be kell fejezni a végrehajtással kapcsolatos ügyeket, és egyúttal fel kell gyorsítani a bírósági eljárásokat” – mondta.

Az alkotmánybírókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy meg kell változtatni a megválasztásuk kritériumait, „de ehhez szélesebb politikai egyezségre van szükség”. Gál visszatérne a kábítószeres ügyek büntetéseinek enyhítéséhez is, ahogy azt elődje, a pártjabéli Lucia Žitňanská javasolta, de azt nem fogadták el a koalíciós partnerek. „Olyan megoldást kell találni, amelyet a parlament támogatni fog. Ha erről beszélni akarunk, a javaslatot le kell szűkíteni a lehető legártatlanabb esetekre, és semmi többről nem lehet szó” – tette hozzá.

Kiskánál most Richard Raši következik, aki Pellegrini korábbi miniszterelnök-helyettesi pozícióját örökölheti, és a beruházásokért és informatizálásért felelne majd. A legvégén az elnök fogadná Tomáš Druckert és Andrea Kalavskát. Mint az tegnap kiderült, Pellegrini Jozef Ráž helyett most a jelenlegi egészségügyi minisztert, Druckert szánja Robert Kaliňák bársonyszékébe, és az így megüresedő egészségügyi tárca élére a jelenlegi államtitkár, Kalaská kerülhetne.

Pellegrini is találkozott ma reggel Kiskával, és a találkozó után elmondta, meg van róla győződve, hogy az elnök ezúttal elfogadja a módosított kormányjavaslatot: "Már csak órák, esetleg néhány nap kérdése, és az államfő kinevezi az új kormányt" - jelentette ki.

(sárp)