Kiska hivatalosan is kinevezte Peter Pellegrinit és a kormányát - FOTÓK

2018. március 22. - 10:11 | Belföld

Andrej Kiska államfő csütörtökön délelőtt hivatalosan is kinevezte az új kormányt és Peter Pellegrinit (Smer-SD) miniszterelnöknek.

Kiska hivatalosan is kinevezte Peter Pellegrinit és a kormányát - FOTÓK
Fotók: Cséfalvay Á. András - további képekért kattints!

Az államfő által elfogadott kormányjavaslat alapján a jelenlegi kormányhoz képest a kormányfő személyén kívül öt új minisztert nevezett ki:

 • Tomáš Drucker (Smeru-SD-jelölt) az új belügyminiszter, aki Robert Kaliňákot (Smer-SD) váltja,

 • Gál Gábor (Most-Híd) az új igazságügy-miniszter, aki Lucia Žitňanská (Most-Híd) helyére kerül,

 • Richard Raši (Smer-SD) lesz az új beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes, aki Peter Pellegrinit (Smer-SD) váltja a pozíción,
 • Ľubica Laššáková (Smer-SD) az új kulturális miniszter, aki Marek Maďaričot (Smer-SD) utódja lesz és
 • Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) az új egészségügy-miniszter, aki Tomáš Druckert váltja.

A többi tárca élén maradtak a korábbi kormány által megválasztott miniszterek:

 • Peter Kažimír (Smer-SD) továbbra is pénzügyminiszter marad, de egyúttal kormányfőhelyettes is,

 • Miroslav Lajčák (Smeru-SD jelölt) külügyminiszter,

 • Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter,
 • Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter,

 • Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter,
 • Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter,
 • Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatásügyi miniszter,
 • Érsek Árdád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter,

 • Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter marad. Utóbbi ezentúl kormányalelnök lesz.

Andrej Kiska államfő a kinevezést követően beszédett mondott, amelyben hangsúlyozta: nem elég lecserélni a kormányt, hanem változtatni kell a kormányzás stílusán is. Andrej Kiska államfő gratulált az újonnan kinevezett kormánynak, tagjainak sok energiát, nagy elszántságot és erőt kívánt ahhoz, hogy ebben a nehéz helyzetben irányítani tudják az országot.

Az államfő kiemelte, Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása óta egy hónap telt el, ez idő alatt pedig több alkalommal is erős szavak hangzottak el: „Lehet, hogy túl sok szó hangzott el, de kevés olyan dolgot tettek, ami lenyugtatta volna az országban kialakult helyzetet.”

Kiska hangsúlyozta, azért állnak most előtte a kormány tagjai, mert a nyilvánosság bizalmatlanságára nem lehet kiabálással és arroganciával reagálni.

Peter Pellegrini újonnan kinevezett kormányfő beszédében elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszanyerjék az emberek bizalmát. A miniszterelnök megemlítette, , az elmúlt hetekben Európa fekete foltjaként emlegették Szlovákiát, ezt azonban cáfolja, mert a közép-európai régió legfejlettebb államai közé tartozik, amire szerinte büszkének kell lennünk.


A további tervek szerint a kinevezés után a kormány megtartja első ülését, amelyen a kormánytagok elfogadják a programnyilatkozatot. Ezt követően felkérik a parlament elnökét, hogy hívja össze az ülést, amelyen a kabinet tagjai bemutatják a programot, és bizalmat kérnek a törvényhozástól.

Kiska szerdán elismerte, hogy a kormány összetételével nincs száz százalékosan megelégedve, hozzátette ugyanakkor, hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányát a parlamenti képviselők többsége biztosította támogatásáról, más politikus pedig nem tájékoztatta őt arról, hogy létezne másféle parlamenti többség. Az államfő szerdán a kabinet összes új tagjával találkozott.

Az államfő kedden elutasította az első kormányjavaslatot, amelyben a belügyminiszteri pozícióra az Elán együttes frontemberének fiát, Jozef Rážt jelölték. Kiska szerint stabil kormányt kell alakítani, amelynek tagjai – elsősorban a belügyminiszter – képesek megnyugtatni a feszült közhangulatot.

Ján Kuciak, az Aktuality.sk oknyomóz újságírójának, és jegyesének, Martina Kušnírovának meggyilkolását követően kormányválság alakult ki az országban. Az újságíró egyebek mellett a szlovák kormány bizonyos politikusai és az olasz maffia közti kapcsolatokkal foglalkozott. A gyilkosságot követően emberek tízezrei vonultak utcára országszerte, hogy bizalmatlanságukat fejezzék ki a kormány felé és tisztességes Szlovákiát követeljenek – Kaliňák és Fico nélkül. Először a belügyminiszter, majd pár nappal később a kormányfő is bejelentette lemondását, ami a kormány rekonstrukcióját eredményezte.

Időközben az SaS képviselői jelezték, nem szavaznak bizalmat az új kormánynak, ugyanis kételkednek abban, hogy az új kormány képes és hajlandó lenne Szlovákiát olyan igazságos állammá tenni, ahol működnek a közszolgáltatások.

A szintén ellenzéki OĽaNO pedig már tárgyal az előrehozott választásokról szóló népszavazásról. "Eljött az ideje a népszavazásnak az előrehozott választásokról. Az embereknek lehetőséget kell biztosítani, hogy véleményt nyilváníthassanak. Minden demokratikus pártot meg akarunk győzni arról, hogy ez most egy nagyon komoly pillanat. Nem adhatjuk fel az igazságért vívott küzdelmet. Az előrehozott választások az egyetlen megoldás" - érvelt Matovič, aki szerint csak annyi a különbség Kaliňák és Drucker közt, hogy utóbbi szebb.

Csütörtökön délelőtt a kormány ülését utoljára nyitotta meg Robert Fico kormányfőként, majd búcsút vett a bársonyszéktől Robert Kaliňák leköszönő belügyminiszterrel együtt.

Kapcsolódó cikkek:


TASR/para