Kiska: Ideje, hogy a kormány foglalkozzon a gazdák követeléseivel

 Ideje, hogy a kormány végre tisztességesen és érzékenyen álljon hozzá a gazdák követeléseihez és problémáihoz. Ezt Andrej Kiska államfő jelentette ki szerdán, miután találkozott a tüntető gazdákkal.

Kiska: Ideje, hogy a kormány foglalkozzon a gazdák követeléseivel
Fotó: Cséfalvay Á. András

A mezőgazdaságban uralkodó állapotokat súlyosnak nevezte, és hangsúlyozta: megoldást kell találni a földekkel összefüggésben a nem egyértelmű tulajdonjogi viszonyokra, valamint az agrártámogatások terén jelentkező problémákra.

Fotók: Cséfalvay Á. András

Az államfő felidézte Jaromír Čižnár főügyész szavait is, aki szerint az állam kudarcot vallott a jogérvényesítés terén. „Vidéken vissza kell állítani a törvény uralmát” – hangsúlyozta Kiska, hozzátéve: azoknak kell adni a pénzt, akik ténylegesen munkát kínálnak az embereknek vidéken. Emlékeztetett, hogy a szlovák mezőgazdaságban a foglalkoztatottság alig haladja meg a 2%-ot, míg az uniós átlag 5%. Az államfő ugyanakkor értékelte, hogy a kormány már megtette az első lépéseket.

František Oravec kelet-szlovákiai gazda a küldöttség nevében elmondta: két és fél éve próbálják megmagyarázni a földművelésügyi minisztérium és az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) képviselőinek, hogy a jelenlegi viszonyokat tekintve rosszul működik a rendszer. A gazdák elfogadhatatlannak tartják, hogy a PPA tekintettel legyen a földhasználat történelmi jogára, amely semmilyen törvény által nincs alátámasztva. Megengedhetetlen szerintük az is, hogy semmilyen önkormányzati vagy állami szerv nem ellenőrzi a földekhez kötődő jogviszonyt. Az elnök Oravec szerint megígérte, hogy nyomon követi a helyzet alakulását.

A Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterrel tervezett, 16 órai találkozóval kapcsolatban Oravec elmondta: minden gazda szeretne beszélni a tárcavezetővel, aki Pozsonyba (Bratislava) jött, nem csak az a három, akiket a tárca meghívott. Hozzátette: nem Matečná miniszter asszonnyal, hanem a PPA rossz rendszerével van gond. A rendőrség azon megkötését is bírálta, hogy a traktorok csak ötösével vonulhatnak a főváros utcáin.  

TASR