Kiska kormányfő akar lenni, a miniszteri poszt nem érdekli, és meg is magyarázta, miért

A volt köztársasági elnök, Andrej Kiska nem érné be egy miniszteri székkel egy újonnan felálló kormányban. Neki a miniszterelnöki poszt kell.

Kiska kormányfő akar lenni, a miniszteri poszt nem érdekli, és meg is magyarázta, miért
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

A SME interjújában decemberben Michal Truban (PS/Spolu) közölte, hogy azt javasolta az ellenzéki pártok vezetőinek, hogy ha sikerrel járnak a választásokon, akkor mindannyian legyenek a kormány tagjai, mert az annál stabilabb lesz.

"Ha az ember valóban dolgozni akar, megfogja a lapátot és nemcsak oldalról kiabál be, jobban működik az összetartás és a felelősségvállalás" - jegyezte meg, hozzátette viszont, hogy ez az ötlet egyedül Kiskának nem tetszett.

Andrej Kiska ugyanis abban az esetben, hogy ha az ellenzéki pártok kormányt alakíthatnak a februári választások után, és nem az ő pártja lesz közülük a legerősebb, ergo nem a Za ľudí adja a miniszterelnököt, akkor ő nem lesz kormánytag. Ezt ő azzal indokolta, hogy a miniszteri posztokra a pártja szakembereit képzeli el és nem magát.

"Michal Trubannak meg kell értenie, hogy a kormány nem lehet a pártelnökök trafikja vagy valamiféle vitakör, hanem abban valódi szakembereknek kell helyet foglalniuk. Senki nem foglalhat helyet a kormányban jutalomért úgy, mint azt a Smer csinálja" - szögezte le.

Kifejtette, hogy a Za ľudí párthoz számos szakember csatlakozott, és ha a választók bizalmat szavaznak nekik, készek felelősséget vállalni az egyes tárcákért.

Szlovákiában még nem fordult elő, hogy egy volt köztársasági elnök pártot alapított volna. Grigorij Mesežnikov politológus szerint éppen ezért is érthető, hogy miután Kiska az államfői posztot töltötte be, nem akar a miniszterelnöki poszt "alá" menni, noha ennek semmilyen törvényi akadálya nincs.

További lehetőség, hogy adott esetben Kiska lenne a parlament elnöke, mivel az a második legfőbb közjogi méltóságot jelenti, ugyanakkor Mesežnikov arra nem lát esélyt, hogy a volt államfő pusztán képviselőként üljön be a parlamentbe. Úgy véli, az is lehetséges, hogy ha kicsi lesz a különbség az ellenzéki pártok eredménye között, de nem a Za ľudí kerül ki közülük győztesen, akkor a többiek nagyvonalúak lesznek Kiskával szemben.

Truban szeretne egy választások előtti vitát párban Kiskával, a volt államfő viszont állítja, legfőbb politikai ellenfeleivel, a Smer vezetőivel vagy épp az SNS-es Andrej Dankoval hívták vitázni a tévébe.

(SME)