Kiska közös nyilatkozat elfogadásával próbálja oldani a politikai válságot

Andrej Kiska egy közös nyilatkozatot elfogadását javasolja, amelyben kötelezettséget vállalnak a politikai válság megoldásáért.

Andrej Kiska államfő csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, mielőtt megvalósulna a péntekre tervezett, három legfőbb közjogi méltóság találkozója, azt javasolja, hogy fogadjanak el egy közös nyilatkozatot.

Ebben leszögeznék, hogy felelősséget vállalnak az országban kialakult feszült légkör csillapításáért, valamint a politikai válság megoldásáért.

Kiska azt követően beszélt a nyilatkozat elfogadásának fontosságáról, hogy találkozott A Európai Parlament hattagú ellenőrző delegációjával.

Az Európai Parlament különleges ellenőrző delegációt küldött szerdán Szlovákiába, hogy az elkövetkező napokban végezzenek vizsgálatot Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban.

A hattagú delegáció tagja a német Ingeborg Grässle az Európai Néppártból, a brit Claude Moraes a szocialista frakcióból, a lengyel Ryszard Czarnecki az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjából, a holland Sophia in't Veld a liberálisok és demokraták szövetségéből, a magyar Jávor Benedek, a zöldektől, illetve az olasz Marco Valli, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoportból. A delegáció két elnöke Grässle és Moraes.

A delegáció találkozni fog a kormányon kívüli korrupcióellenes szervezetek képviselőivel, az újságírókkal, a kormány és az ország képviselőivel, a büntetőeljárással foglalkozó szervek és a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) képviselőivel. Pénteken a küldöttség tagjai Nagymácsédra is ellátogatnak, hogy leróják kegyeletüket Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová előtt.

A delegáció tagjai a programjuk végén, pénteken, sajtótájékoztatót tartanak Pozsonyban, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájában. Minderről jelentést írnak, melyet az Európai Parlamentben is bemutatnak, ezek után pedig a nyilvánossággal is közölnek.


TASR/para