Kiska leváltotta a vadásztőrrel és euróezrekkel megvesztegetett járási bírót

Andrej Kiska államfő a Bírói Tanács javaslatára visszahívta hivatalából Milan Jurko bírót.

Kiska leváltotta a vadásztőrrel és euróezrekkel megvesztegetett járási bírót
Illusztráció

Erről az elnöki hivatal sajtóosztálya tájékoztatott csütörtökön. Jurkót idén márciusban jogerősen hat év szabadságvesztésre és 3000 euró pénzbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság vesztegetés bűncselekménye és hivatali hatáskörrel való visszaélés vétsége miatt.

Jurko, a Tőketerebesi Járásbíróság bírója ellen az ügyész három bűntett ügyében emelt vádat, melyeket 2013-ban követett el. Az első esetben az ügyészség szerint elfogadott egy 16 000 cseh korona (632 euró) értékű vadásztőrt azért cserébe, hogy jóváhagyott egy vádalkut és elsőbbséget biztosított egy amnesztiával kapcsolatos ügynek. A második esetben pontosan fel nem tüntetett összegű jutalomért cserébe előnyben részesítette a pénzbüntetést a más típusú büntetéssel szemben. A harmadik esetben a vád szerint elfogadott egy 1500 eurós ajánlatot enyhébb büntetés kiszabásáért cserébe.

A volt bírót négy további személlyel együtt tavaly júniusban ítélte el a bazini Speciális Büntetőbíróság. Mivel az összes érintett fél fellebbezett, az ítélet nem emelkedett jogerőre. A Legfelsőbb Bíróság márciusban nagyrészt megerősítette a büntetőbíróság döntését.

(TASR)