Kiska magához hívatta Sakovát - a biztonsági helyzetről akar vele beszélni

Andrej Kiska államfő csütörtökön fogadja Denisa Saková (Smer-SD) belügyminisztert. Erről az elnöki hivatal tájékoztatott szerdán.

Kiska magához hívatta Sakovát - a biztonsági helyzetről akar vele beszélni
Fotó: TASR/Martin Baumann

Kiska néhány nappal korábban jelezte, hogy Sakovával beszélni akar az ország aktuális biztonsági helyzetéről, a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folytatódó nyomozással összefüggésben.

„A rendőrfőkapitány leváltását követően a nyomozásban jelentős előrelépés történt. A tisztességes nyomozók és ügyészek munkáját azonban továbbra is beárnyékolja egy sor megválaszolatlan kérdés a múltból, valamint az újabb gyanús ügyek. Az emberek egyértelmű válaszokat és hiteles magyarázatokat érdemelnek”

- mondta Kiska.

Az államfő a Szlovákia aktuális helyzetéről szóló nyilatkozatában utalt azokra a médiában megjelent információkra, melyek szerint az állam egyes képviselői kapcsolatban állnak a maffiával, illetve hogy a volt rendőrfőkapitány állítólag parancsot adott a meggyilkolt újságíró átvilágítására.

Saková miniszter asszony szerdán azt mondta a parlamentben, hogy néhány órán belül bejelenti, Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány a tanácsadója marad-e, vagy sem. 

Arról, hogy Gašpar tényleg utasította-e az alárendeltjét Ján Kuciak, a meggyilkolt újságíró átvilágítására, nem akart találgatásokba bocsátkozni.

„Megvárom a vizsgálat eredményét, utána foglalok állást”

– tette hozzá.

Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány visszautasítja, hogy parancsot adott volna Ján Kuciak újságíró átvilágítására a rendőrségi adatbázisban. Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő tájékoztatott a szerdai kormányülés után. Arról, hogy Gašpar Denisa Saková tanácsadója marad-e, nem akart vitát nyitni. A minisztert támogatásáról biztosította.

TASR