Kiska már búcsúzik, Nyitrán kezdte meg körútját 

2019. május 7. - 21:23 | Belföld

Andrej Kiska Nyitrán kezdte meg búcsúkörútját, amelynek keretében minden megyei önkormányzatot és megyeszékhelyet meglátogat. Először Milan Belicával, a Nyitra Megyei Önkormányzat (NSK) elnökével találkozott.

Kiska már búcsúzik, Nyitrán kezdte meg körútját 
Illusztráció (Facebook)

A beszélgetésük során a megyei önkormányzatok kompetenciáiról és problémáiról volt szó. „Arról beszéltünk, hogy milyen volt Nyitra megyében a helyzet az új évezred kezdetén és most. Akkor nagyon magas volt itt a munkanélküliség, mára viszont ez három százalékra csökkent” – mondta Kiska. Hozzátette: Belica úr felhívta a figyelmet az elektromos árammal működő vasúti közlekedés hiányára Nyitra és Pozsony között, ami miatt a fővárosba tartó emberek többsége az autós közlekedést választja a vasút helyett.

A megyeelnök megerősítette, hogy az elektromos áramra működő vasúti közlekedés hiánya régi probléma. „Nyitra az egyetlen olyan megyei székhely, amely el van vágva a villanyárammal működő vasúti közlekedéstől. „Ha egy vagy két év múlva elkészül a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkja, akkor a mi megyénkben fogják a legnagyobb mennyiségű villanyáramot előállítani. Mégis motoros vonatokkal fogunk járni, szennyezve a környezetünket” – mondta Belica a találkozón.

A problémákon kívül az eddig elért sikerekről is szó esett. Belica szerint a legnagyobb siker a megye gazdálkodása területén tapasztalható. Nyitra megye ugyanis az anyagi eszközök kihasználásában évek óta élen jár. Az NSK eladósodottsága összességében 10 százalékon van, a másik eladósodottsági mutató pedig csupán két százalékos, ami tényleg impozáns eredménynek számít” – állapította meg Belica.

Az államfő a megyeelnökkel való találkozás után a nyitrai városházára látogatott, és a város vezetőségével találkozott. Este Nyitra megye személyiségeivel lesz találkozója. „Nagyon sokféle embert hívtam meg a kultúra, tudomány, oktatás, politika és a közélet területéről, illetve a civil szférából. Meg akarom hallgatni a problémáikat és az ezekkel kapcsolatos megoldási javaslataikat” – tette hozzá Kiska.

TASR