Kiska megvárja, hogyan dönt szerdán a kormány, aztán határoz Lajčákról

2018. december 4. - 14:30 | Belföld

Egyelőre nem fogadja el az államfő a külügyminiszter lemondását. "Úgy döntöttem, hogy megvárom  a kormány szerdai ülését." - nyilatkozta Andrej Kiska. Miroslav Lajčák érdemeit emlegetni megfelelő időhúzásnak tűnik.

Kiska megvárja, hogyan dönt szerdán a kormány, aztán határoz Lajčákról
Fotó: tasr

A kabinet holnap tanácskozik, és azt követően az elnök találkozik a kormányfővel és a külügyérrel. "Ekkor jelentem be a végső álláspontomat." - szögezte le az elnök. "Megértem a miniszter csalódottságát", de "Szlovákia számára veszteség lenne, ha elveszítene egy ilyen kaliberű diplomatát" - vélekedik Kiska a külügyminiszterről.

Mint ismeretes, Miroslav Lajčák kedden délelőtt 10 órakor meglátogatta az államfőt, hogy hivatalosan is átvegyék a lemondásával kapcsolatos megtárgyalandókat. Az alig fél órás tanácskozást követően mindössze az vált világossá, hogy kapásból nem nyilatkozik egyik fél sem. Azóta Andrej Kiska elmondta a magáét, és várhatóan majd szerdán szót kér a pozícióját elhagyni szándékozó külügyér is.

A külügyminiszter a múlt héten azért nyújtotta be lemondását, mert a parlament alkotmányos többséggel határozatban utasította el a marrakesi ENSZ-csúcstalálkozón megtárgyalandó globális migrációs paktumot, amelynek megalkotása felett az ENSZ Közgyűlésének elnökeként maga Lajčák is bábáskodott.

Még mielőtt a külügyminiszter a lemondásával fenyegetett volna, a Smerben már voltak olyan hangok, miszerint Lajčákot esetleg Robert Fico pártelnök válthatná a tisztségében.

Lajčáknak voltak olyan kijelentései, amit a koalíciós partner, az SNS-es Andrej Danko is mellre szívott. Ilyen volt az, amikor a diplomácia irányítója megjegyezte, a migrációs téma kapcsán "buta hangvételt érez". Ezzel kapcsolatban jegyezte meg a nemzetiek házelnöke, hogy felszólítja Ficot, tegye helyére a dolgokat a minisztere nyilatkozataival kapcsolatban.

Lajčák mellett kiállt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetének (EBESZ) főtitkára is. A Pozsonyba látogató Thomas Greminger az újságíróknak azt nyilatkozta, azt kívánja, hogy a jelenlegi miniszter a helyén maradjon. Ez a téma annál is időszerűbb, mivel Szlovákia 2019-ben veszi át az EBESZ-elnökséget. A nemzetközi szervezet élén minden évben más ország elnököl.

(sp)