Kiska: A NATO- és EU-tagság az egyetlen út Szlovákia számára

Ahogy 2004-ben, úgy 2019-ben is a NATO- és EU-tagság maradt az egyetlen út Szlovákia számára Andrej Kiska köztársasági elnök szerint.

Kiska: A NATO- és EU-tagság az egyetlen út Szlovákia számára
Fotó: TASR

Kiska az EU-csatlakozás 15. évfordulója alkalmából elmondta, a bársonyos forradalom és a Szlovák Köztársaság megalakulása után a legfontosabb dátum az a nap, amikor Szlovákia belépett az EU-ba és a NATO-ba.

Az államfő az évforduló alkalmából tartott ünnepi ebéd előtt köszönetet mondott mindenkinek, akik 15 évvel ezelőtt lehetővé tették a csatlakozást, a jelenlegi politikusokat pedig felszólította, hogy támogassák az EU kiterjesztését, beszéljenek az embereknek a további fejlődés lehetőségéről és a NATO-ról.

„A kollektív védelemnek köszönhetően a társadalmunk és a közös Európa alapját képezi a jólét, a demokrácia, a szabadság iránti tisztelet. Ezek az alapvetőnek tűnő dolgok a világon sok helyen, például a keleti határ közelében, ritkának számítanak” – jelentette ki.

Kiska egyúttal bírálta, hogy a politikusok keveset beszélnek a NATO-ról, és ezért az emberek sokkal szkeptikusabbak a NATO-tagsággal szemben.


(TASR)