Kiska nem akar többé államfő lenni

A szlovák elnök rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, nem indul a jövőre esedékes államfőválasztásokon.

Kiska nem akar többé államfő lenni
Andrej Kiska élő adásban jelentette be, hogy nem indul a 2019-es elnökválasztáson (Forrás: TA3)

Kiska, aki 2014-ben Ivan Gašparovičot váltotta az államfői székben, döntéséről kedd délután tartott sajtótájékoztatóján informálta a nyilvánosságot.

"Soha nem titkoltam, hogy a családi élet nagyon fontos számomra. Az elmúlt évben boldog és tragikus pillanatokat is átéltünk a családban. A legközelebbi hozzátartozókkal eltöltött idő pótolhatatlan. Ha van rá lehetőségünk, ezt nem terelhetjük mellékvágányra"

- szögezte le beszéde elején az államfő, aki elmondta: 2014-ben azért indult az elnökválasztáson, hogy visszaszerezze az emberek államfői hivatalba vetett bizalmát, és hogy ellensúlyt képezzen a kormányon lévő hatalommal szemben.

Kiska hangsúlyozta: Szlovákiának modern államfőre van szüksége, aki kiáll a szabadság és a demokratikus értékek mellett. A köztársasági elnök elmondása szerint nagyon megrázta őt a Kuciak-gyilkosság, amely után olyan politikusok távoztak posztjukról, akik ezidáig elmozdíthatatlannak tűntek.

"Mindig a belső meggyőződésem, és az igazságosságba vetett hitem szerint cselekedtem" - jelentette ki Andrej Kiska annak kapcsán, hogy a politikai pártokon felül álló államfőként részese lett befolyásolta a politikai történéseket. Ugyanakkor az elnök tisztában van azzal is, hogy az elmúlt időszakban játszott szrepével negatív érzéseket is kiváltott, és fontosnak tartja, hogy a következő elnök megítélését ne terheljék az ilyen negatív emóciók.

"Ezért úgy döntöttem, nem indulok a 2019-ben esedékes államfőválasztáson"

- jelentette be Kiska.

Kinyílt az emberek szeme

A hivatalban lévő köztársasági elnök fontosnak tartotta elmondani, hogy a kormányzás terén éles stílusváltásra van szüksége az országnak, mert az emberek nem bíznak gyanús ügyeket maga után vonszoló kormányban. Meggyőződése, hogy a változás elkezdődött. 

"Nem állítom, hogy az elmúlt időszak változásaival a közügyek jó útra tértek, de az emberek kinyitották a szemüket, és tisztességes rendszert követelnek. (...) Egy új, jobb időszakhoz nem új kormányra van szükség, hanem kormányázási stílusváltásra. Felelősséget érzek azért, hogy ezt a változást elősegítsem"

- mondta az elnök.

Kiska bejelentette azt is, gondolkozik azon, hogyan tudná kamatoztatni elnöki ciklusa után a társadalom bizalmát, és hogyan tudná elősegíteni egy új éra kezdetét. Ezekről a terveiről azonban csak később, az őszi önkormányzati választásokat követően fog részletesebben beszámolni.

(parameter)