Kiska: „Nem elég lecserélni a kormányt, változtatni kell a kormányzás stílusán is!”

Andrej Kiska államfő csütörtökön délelőtt hivatalosan is kinevezte az új kormányt és Peter Pellegrinit (Smer-SD) miniszterelnöknek. Az elnök a kinevezés után mondott beszédet.

Kiska: „Nem elég lecserélni a kormányt, változtatni kell a kormányzás stílusán is!”
Fotók: Cséfalvay Á. András - további képekért kattints!

Andrej Kiska államfő gratulált az újonnan kinevezett kormánynak, tagjainak sok energiát, nagy elszántságot és erőt kívánt ahhoz, hogy ebben a nehéz helyzetben irányítani tudják az országot.

„A borzasztó gyilkosság óta egy hónap telt el. Ez alatt a hónap alatt sok kemény szó hangzott el társadalmunk állapotáról, és az azokba az intézményekbe vetett bizalomról, amelyek feladata, hogy biztosítsák az igazságosságot, illetve erős alapokat adjanak az államunknak. Talán már túlságosan is sok szó hangzott el, de túl kevés volt az olyan tett, amely a társadalmi közhangulat lecsillapítását szolgálta volna”

Kiska hangsúlyozta, azért állnak most előtte a kormány tagjai, mert a nyilvánosság bizalmatlanságára nem lehet kiabálással és arroganciával reagálni, ahogy annak a gyanúnak a mellőzésével sem, hogy a szervezett bűnözés a szlovák politika legfelsőbb köreibe is elér.

Hozzátette, az újonnan kinevezett kormányt az eddiginél igényesebb feladat várja: döntéseikkel és tetteikkel ki kell harcolniuk a nyilvánosság bizalmát, és minden egyes miniszternek meg kell győznie az embereket arról, hogy komolyan gondolják, amit csinálnak.

Kiska biztosította az új kormányt arról, hogy támogatni fog minden olyan intézkedést, amelynek célja, hogy visszanyerjék az emberek bizalmát. Az államfő megemlítette a rendőrfőkapitány-választás függetlenné tételének fontosságát is, amiben szerinte az új belügyminiszterrel, Tomás Druckerrel is egyetértenek.

„Bízom benne, hogy tudatosítják: nem elég lecserélni a kormányt, hanem változtatni kell a kormányzás stílusán is” – zárta a köztársasági elnök.

Kapcsolódó cikkek:

-para-