Kiska nem nevezi ki az új kormányt! Az elnök komolyabb belügyminisztert akar

Andrej Kiska köztársasági elnök elutasította, hogy kinevezze az új kormányt abban az összetételben, amit Peter Pellegrini kijelölt miniszterelnök ismertetett vele hétfőn.

Kiska nem nevezi ki az új kormányt! Az elnök komolyabb belügyminisztert akar
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Pellegrini kedden délelőtt járt Andrej Kiskánál, majd a találkozó után az államfő az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatót, melyen kijelentette:

"A kormányt ebben az összetételben nem nevezem ki."

Kiska elégedett Pellegrini korrekt és tárgyilagos hozzáállásával, üdvözli a változás irányába tett igyekezetét, de közölte a Smer jelöltjével, hogy péntekig egy új javaslatot vár a kormány összetételét illetően. 

"Stabil kormányt kell alakítani, amelynek tagjai - elsősorban a belügyminiszter - képesek megnyugtatni a feszült közhangulatot. Olyan kormányt, amely képes meggyőzni a nyilvánosságot, hogy bebiztosítja Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának független és pártatlan kivizsgálását, de a szervezett bűnözés gyanúját is, amelyről a meggyilkolt oknyomozó újságíró írt"

- mondta a köztársasági elnök, aki szerint azért tüntetnek emberek tízezrei az utcákon, mert nem bíznak abban, hogy a kormány élén álló emberek őszinte érdekét képezi az, hogy igazságot szolgáltassanak.

"A funkciókat évekig rokonok, ismerősök, vagy korábbi üzleti partnerek foglalhatták el, és a társadalom ezt nem nézi jó szemmel. Nem bíznak abban, hogy a csúcstisztségeket olyan emberek foglalják el, akik őszintén a közérdeket szolgálják"

- tette hozzá az államfő

Kiska szerint csakis szigorú elvárásokkal oldaható mega mostani helyzet, és az elnök úgy vélekedik, hogy jelenleg a legkevésbé van szükségünk arra, hogy azt találgassuk, "ki kivel motorozott, vagy ki kinek a születésnapján volt" - utalt az államfő arra, hogy Jozef Ráž belügyminiszter-jelölt korábban többször is felbukkant Robert Kaliňák belügyminiszter oldalán

(para)