Kiska őzgerincre invitálta az exelnököket, Gašparovič pedig közben Ficót dicsérte

2019. január 10. - 20:29 | Belföld

Andrej Kiska államfő és elődei, Rudolf Schuster, valamint Ivan Gašparovič csütörtökön ismét találkoztak a hagyományos újévi ebéden. Szóba került a közelgő elnökválasztás és az alkotmánybíró-választás is. Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfő Gašparovič szerint jó szakemberként megállná a helyét az Alkotmánybíróságon. Schuster nem akart nyilatkozni a témában, Kiska pedig elismételte, hogy két követelményt támaszt a jelöltekkel szemben: a szakmaiságot és az erkölcsi feddhetetlenséget.

Kiska őzgerincre invitálta az exelnököket, Gašparovič pedig közben Ficót dicsérte
Fotó: TASR

„Nagyon örülök, hogy fenntartjuk ezt a kedves hagyományt. Csak remélhetem, hogy az új elnök, aki jövőre itt lesz helyettem, szintén meg fog hívni minket, hogy megbeszéljük és megvitassuk, miként látjuk az országunkat, mik a tapasztalataink” – mondta Kiska.

Az ebéden az olyan aktuális témák is szóba kerültek, mint az elnökválasztás és az alkotmánybíró-választás. „Különösen Gašparovič elnök urat érdekelte, hogyan látom az Alkotmánybíróság helyzetét. Elismételtem, hogy a koalíciós és az ellenzéki pártok képviselőivel is rendszeresen találkozom. Mindig ugyanazokat a kritériumokat hangoztatom - szakmaiság és erkölcsi feddhetetlenség. Nincsenek kiemelt neveim, sem más feltételeim” – tette hozzá Kiska.

Az államfő reméli, hogy a parlamenti képviselőknek elég lesz 40 név, hogy kiválaszthassák közülük a 18 alkotmánybíró-jelöltet, ő pedig valóban magasan képzett jelöltek közül választhat majd.

A szakmaiság fontos Gašparovič szerint is, aki ugyanakkor kiemelte a jellem és a lelkiismeretesség szükségességét is. Fico jelölésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a volt kormányfő kiváló jogász.

„Jó szakemberként megállná a helyét az Alkotmánybíróságon” – véli Gašparovič.

„Engedjék meg, hogy ne nyilvánítsak véleményt” – mondta Schuster.

Gašparovič hangsúlyozta a működőképes Alkotmánybíróság fontosságát is. „Ha az Alkotmánybíróság nem lenne képes megalakulni, az rossz lenne Szlovákiára nézve. Ezért felkértem az elnök urat, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság működőképes legyen. Nem lehet működésképtelen, az rossz lenne” – fogalmazott a volt államfő. Az elnökjelöltekkel kapcsolatban annyit mondott, hogy a választások érdekesnek ígérkeznek.

Az elnökök előétele kacsamáj terrine volt narancsos habbal és áfonyás zselével, továbbá tökleves kókusztejjel. A főétel őzgerinc volt, a desszert pedig csokoládétorta túróhabbal és áfonyával.

A főétel kisebb kellemetlenséget okozott. „Sajnálom, hogy nem sikerült jól a menü kiválasztása. Vadhúst szolgáltunk fel, nem tudtam, hogy az elnök urak nem nagyon kedvelik” – mondta Kiska. „Nem hízunk” – jegyezte meg Schuster.

(TASR)