Kiska, a PS/Spolu és a KDH már nem fogja egymást szekálni, csak a Smert, az SNS-t és az ĽSNS-t

2019. november 11. - 14:46 | Belföld

Az Andrej Kiska vezette Za ľudí is csatlakozott a PS/Spolu és a KDH által már korábban kötött megnemtámadási szerződéshez, melyben egyúttal azt is leszögezték, hogy az ehhez csatlakozók a februári választások után nem lépnek koalícióra a Smerrel, az SNS-szel és az ĽSNS-szel.

Kiska, a PS/Spolu és a KDH már nem fogja egymást szekálni, csak a Smert, az SNS-t és az ĽSNS-t
Fotó: TASR

Michal Truban, a PS/Spolu listavezetője a szerződés aláírása kapcsán jelezte, hogy a társadalomban érezni némi szkepticizmust és reménytelenséget, amiért úgy tűnik, az ellenzék nem tud együttműködni, ellenben csak veszekedni. Ezzel az egyezménnyel szavai szerint pedig azt szeretnék megmutatni, hogy ez nem így van, és bízik benne, hogy ez működni fog.

Truban azt is elmondta, hogy ez ügyben Richard Sulík SaS-elnökkel is találkozni kíván kamerákon kívül. "Elbeszélgetünk arról, hogy milyen lépéseket kívánunk tenni" - fogalmazott.

Az SaS időközben jelezte, hogy csatlakozni kíván a megnemtámadási szerződéshez.

Andrej Kiska az aláírás után közölte, bízik benne, hogy Szlovákiában változás következik be és az roszág visszakerül a polgárok kezébe. "A választóknak mindazonáltal jelzésekre van szükségük. Olyan jelzésekre, hogy vannak itt olyan pártok, amelyek készek felállítani egy erős és megbízható kormányt" - szögezte le.

Pozitívan áll a szerződés aláírásához Alojz Hlina, a KDH elnöke is, aki szerint ez a változás csíráját jelenti.

Truban a sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy az OĽaNO-s Igor Matovičot azért nem szólították meg a szerződés ügyében, mert korábban már elutasító magatartást tanúsított az együttműködés kapcsán.

Kiska továbbá közölte azt, hogy "a változás blokkját" jelentő nagykoalíció kérdése továbbra is az asztalon nyugszik, mivel nem szeretnék, ha elvesznének azok a szavazatok, amelyeket olyan pártokra adnak le, amelyek preferenciáik alapján jelenleg a bejutási küszöb környékén tanyáznak.

"Mi azt mondtuk, hogy szükség esetén, ha a helyzet azt kívánja, képesnek kell lennünk megegyezni 24 órán belül" - fogalmazott, hozzátéve, feszülten várják a Štefan Harabin-féle Vlasť és a Marian Kotleba vezette ĽSNS tárgyalásának eredményeit is.

A megnemtámadási szerződés két konkrét kötelezettséget tartalmaz, mégpedig hogy nem fogják egymást piszkálni, illetve keresik a programjaik közös nevezőit.

(TASR)