Kiska: A régóta húzódó ügyek gyengítik az emberek rendőrségbe vetett bizalmát

A rendőrségbe vetett bizalmat Szlovákiában a régóta húzódó ügyek gyengítik – jelentette ki szerdán Komáromban Andrej Kiska államfő az Atlas Common Challenge 2.0 nemzetközi terrorellenes gyakorlatot követően.

Kiska: A régóta húzódó ügyek gyengítik az emberek rendőrségbe vetett bizalmát
Fotó: Cséfalvay Á. András

Kiska sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a rendőrségnél egyesek, akik a „kiválasztottakat védik”, elértéktelenítik a kollégáik munkáját is, és gyengítik az emberek rendőrségbe vetett bizalmát.

„A Lynx Commando elnevezésű speciális különítmény a szerdai nemzetközi gyakorlaton megmutatta, hogy a rendőrségnél kiváló emberek dolgoznak, akik a munkájukat hivatásnak tekintik. Köszönetet mondtam nekik azért is, hogy felléptek a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával gyanúsított személyek ellen. Meggyőződésem, hogy a rendőrségnél több ezer kiváló rendőr dolgozik” – áll Kiska állásfoglalásában, melyet az elnöki hivatal sajtóosztálya bocsátott a TASR rendelkezésére. 

Kiska szerint ugyanakkor sok kérdést vet fel a hajlandóság hiánya annak a gyanúnak a kivizsgálása terén, mely szerint a vietnámi állampolgárt szlovák állami szervek segítségével rabolhatták el.

„A rendőrséget olyan szervezetté kell tennünk, amelyben az emberek bízni fognak. Rendkívül fontos, hogy a rendőrség vezetése, a minisztérium és a kormány is világosan jelezze, hogy a tisztességes rendőrök, rendőrnyomozók és ügyészek szabad kezet kapnak a munkájuk végzése során. Szlovákiának valóban szüksége van a ténylegesen független, rendőrséget felügyelő szervre és az olyan rendőrségi vezetésre, amely felelősségre vonható” – hangsúlyozta az államfő.

Álláspontja szerint a rendőrségről szóló törvény javasolt változtatásai elégtelenek, sőt, ami a rendőrfőkapitány leváltását illeti, károsak is. „A javaslat, melynek értelmében a rendőrfőkapitány megválasztásához elég a többség, de a leváltásához az ellenzékkel is meg kell egyezni, csupán egy eszköz arra, hogy a saját embereiket betonozzák be a hatalmi pozíciókban” – véli Kiska.

Az Atlas Common Challenge 2.0 gyakorlaton, melyet a Belügyminisztérium szervezett a Lynx Commando szlovák terrorellenes egység irányításával, osztrák, cseh, magyar, szlovén, horvát és szlovák speciális egységek mintegy kétszáz tagja vett részt.

TASR