Kiska, Remiášová és Fegyveres is elment a Mečiar-film premierjére

A napokban mutatták be a mozikban a volt miniszterelnökről, Vladimír Mečiarról szóló filmet. Tereza Nvotová alkotása arra is választ ad, hogy napjainkig milyen hatással volt a Mečiar-éra Szlovákia politikai életére. Maga Mečiar nem ment el a premierre.

Kiska, Remiášová és Fegyveres is elment a Mečiar-film premierjére
Fotó: Mečiar (film)

Tereza Nvotová filmjére rengetegen voltak kíváncsiak: a premierre számos politikus és újságíró ment el, de a nézők közt ott volt Andrej Kiska, Anna Remiášová és Oskar Fegyveres is. "Vladimír Mečiar történetéből megtudhatjuk, hogy egy demagóg és populista hogyan tudta manipulálni a nemzetet" - mondta Kiska.

"Egy kegyelmes öregembert láthattunk, aki államalapítóként akart üzenni, de azért, amit tett, a nyilvánosság ezt nem ismerte el" - gondolja így Ján Budaj képviselő.

Mečiar a filmben a megalázás érzéséről is beszél, mikor a nemzet megtagadta őt. De a büszkeséget is megemlítette, mivel a tankönyvekben hosszasan taglalják a nevét.

Mečiar a filmben Nvotovának elmondta, hogy maga Michal Kováč előre tudott arról, hogy fiát el fogják rabolni. Mint ahogy már Mečiartól megszokhattuk, amire nem akart, arra nem is válaszolt.

"A filmben látható, hogy Vladimír Mečiar önszántából és szívesen beszélget a rendezőnővel. El kell mondani, hogy a film forgatása akkor kezdődött meg, mikor Mečiar iránt túl gyakran nem érdeklődtek" - mondta Zuzana Mistríková, a film producere.

A rendező szerint Mečiarról sok minden kiderült anélkül is, hogy szó esett volna róla. "A filmben van egy olyan jelenet, mikor Vladimír Mečiar zoknija látható. Az egyiken a szlovák címer van, míg a másikon nevének kezdőbetűi szerepelnek" - mondta Tereza Nvotová. 

noviny.sk/para