Kiska részvéttáviratot küldött Új-Zéland főkormányzójának

Andrej Kiska államfő a pénteki, christchurchi terrortámadással összefüggésben részvéttáviratot küldött Dame Patricia Lee Reddynek, Új-Zéland főkormányzójának.

Kiska részvéttáviratot küldött Új-Zéland főkormányzójának
Fotó: Cséfalvay Á. András

Erről Henrieta Hajtová, az elnöki hivatal sajtóosztályának munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

„Mély fájdalommal értesültem a Christchurch városában elkövetett szörnyű és értelmetlen terrortámadásról, amely országa több tucatnyi lakójának életét követelte” – írta Kiska. Az elnök a saját és Szlovákia minden lakosának nevében őszinte részvétet nyilvánított az áldozatok családjának és hozzátartozóinak, ahogy minden új-zélandinak is. A sebesülteknek gyors felépülést kívánt.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a civilizált világban nincs helye a gyűlölködés, a vallási intolerancia, a beteges nacionalizmus és a szélsőségesség semmilyen formájának. „A mai tragikus eset is megmutatta, mennyire fontos, hogy mindnyájan határozottan álljunk ki minden ilyen megnyilvánulással szemben a társadalmainkban, és szigorúan büntessük is meg azokat” – szögezte le Kiska. Hozzátette: Szlovákia határozottan elítéli ezt a „különösen alattomos és gyáva tettet”.

Christchurch városának két mecsetében helyi idő szerint 13.45 (közép-európai idő szerint 2.45) körül kezdtek el lövöldözni. A támadásokban legalább negyvenkilencen életüket vesztették, 20 további személy megsérült. A rendőrség két házilag készített robbanószerkezetet talált a mecsetek előtt parkoló autókba rejtve. Négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.


(TASR)