Kiska szerint az újságírók megfigyeltetése az államhatalom kudarcát jelenti

2019. április 24. - 09:31 | Belföld

Andrej Kiska államfő szerint azok az információk, melyek szerint megfigyeltettek bizonyos újságírókat és közjogi méltóságokat, azt jelzik, hogy az államhatalom kudarcot vallott.

Kiska szerint az újságírók megfigyeltetése az államhatalom kudarcát jelenti
Fotó: TASR

A köztársasági elnök azt várja a kompetensektől, hogy sürgősen lépjenek ebben az ügyben. A médiában megjelent információk szerint Peter Tóth egykori SIS-ügynök, későbbi újságíró Marián Kočner megbízásából figyeltetett meg bizonyos újságírókat és politikusokat.

Az ügyben tett tanúvallomás szerint Tóth a megfigyelések során együttműködött az egykori SIS-ügynökkel, Miroslav Kriakkal, az újságírókat pedig mindennapi tevékenységük közben figyelték meg.

„Az újságírók, valamint a kormány védett tagjainak megfigyelése az államhatalom kudarca. Annál nagyobb kudarc, hogy nap mint nap új információkra derül fény a maffia és a bűnüldöző hatóságok kapcsolatáról, akik asszisztáltak és fedezték a gengsztereket”

– jelentette ki Kiska, és egyúttal hagsúlyozta, átható lépéseket vár a kormányfőtől, valamint az ezzel kapcsolatos konkrét lépések nyilvánosságra hozatalát, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat az országban.

Az újságírók megfigyelésének botránya tavaly szeptemberben robbant ki, miután nyilvánosságra hozták Peter Tóth tanúvallomását, amelyben az állt, hogy Kočner megbízásából több újságírót, többek között Ján Kuciakot is megfigyelték, követték, amiért több ezer eurót kaptak.

Tóth állította, hogy Kočner azért figyeltette meg az újságírókat, mert le akarta őket járatni, és őket kompromittáló információkra volt kíváncsi. Azon kívül viszont, hogy néha ittak alkoholt, egyebet nem találtak róluk.


(TASR/para)