Kiska szerint nem kell pánikot kelteni, elég Ficóra nemet monani

2019. szeptember 29. - 10:47 | Belföld

Miután Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke az Andrej Kiska-féle Za ľudí alakuló ülését követően ismét felkínálta a hármas koalíció lehetőségét (PS/Spolu/Za ľudí), Andrej Kiska válaszolt.

Kiska szerint nem kell pánikot kelteni, elég Ficóra nemet monani
Andrej Kiska és párttársai (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikkek:
 
Már Ficóék tarkójára lihegne egy Kiskáékkal megerősített PS-Spolu koalíció
 
Felállt Kiska pártja, öt alelnök segíti a munkáját
 
Koalíciós szerződést ajánl a legerősebb ellenzéki formáció Kiskáéknak

Kiska úgy látja, nem szabad pánikot kelteni azzal kapcsolatban, hogy szükség van erre a hármas koalícióra ahhoz, hogy legyőzzék a választásokon a Smert. 

A választásokon az a párt vagy koalíció kapja elsőként a kormányalakítási lehetőséget, amely a legtöbb szavazatot kapja. A felmérésekben ez továbbra is a Smer, a Focus közvélemény-kutatása szerint viszont egy ilyen hármas koalíció már nagyon megközelítené a Smer támogatottságát, ergo esélye lenne arra is, hogy megelőzze azt, hogy a Smer egyeztessen.

Kiska szerint ugyan nagyon fontos a választások utáni együttműködésről beszélni, a választások előtti koalíciónak viszont úgy látja értelmét, ha a támogatottságuk összeadódna, és azzal valóban legyőznék a Smert. "Viszont ezt világosan át kell számolnunk és tisztáznunk kell, hogy ennek legyen értelme. Akkor lesz, ha a 10 plusz 10 az 20 lesz és nem csak 16" - fogalmazott.

Éppen ezért szerinte e pillanatban az a fontos, hogy a demokratikus ellenzék nemet mondjon a Smerre. Emlékeztetett 2010-re, amikor a Smer 34%-ot szerzett, mégsem sikerült kormányt alakítania. "Mert az ellenzék világosan nemet mondott. Most is elég ez" - húzta alá.

A volt köztársasági elnök meg van róla győződve, hogy egy erős pártként indulnak a választásokon, mely két számjegyű eredményre is esélyes. Egyelőre azonban 7% körüli szavazatarányra mérik.

(TASR