Kiska a szlovákiai főiskolák harmadát inkább bezárná

2017. szeptember 4. - 12:32 | Belföld

A köztársasági elnök a rimaszombati járásbeli Tiszolc (Tisovec) evangélikus gimnáziumában nyitotta meg a tanévet.

Kiska a szlovákiai főiskolák harmadát inkább bezárná
Fotó: TASR

Ha volna rá lehetősége, akkor a szlovákiai felsőoktatási intézmények harmadát azonnal bezárná Andrej Kiska - ezt mondta a tanévnyitón. Ezt azzal indokolta, hogy némely iskolák csak felveszik a diákokat, de színvonalasnak nem nevezhető képzettséget nyújtanak számukra.

Azt üzente a diákoknak, hogy amikor dönteni kell, válasszanak nehéz főiskolát. "Válasszatok nehéz iskolát. Vannak olyan főiskolák, amelyek azonnal felvesznek, könnyű lesz ott tanulni, néhány gyönyörű évetek lesz, mert szinte senki semmit nem akar majd tőletek. Ha viszont ilyen iskolát végeztek el, és elkezdenétek dolgozni, hirtelen titeket nem fog akarni senki" - húzta alá az államfő.

Konkrét példát is felhozott a saját vállalkozói múltjából. "Éveken keresztül vállalkoztam Poprádon, több mint 500 személyt foglalkoztattunk. Bármely pozícióra is érkezett be 20-30 vagy akár 50 kérvény, az első, amit én megnéztem, hogy az illető milyen főiskolára járt. Némely főiskolák esetén a kérvény azonnal a szemétkosárban landolt, anélkül, hogy továbbolvastam volna" - emlékezett vissza.

A színvonalas felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok Kiska elmondása szerint nemcsak a megszerzett tudásban mutatkoznak meg, de a majdani jövedelmükben és abban is, hogy hol akarják majd őket. Mint mondta, nem kell attól sem tartaniuk, ha esetleg külföldön tanulnának, de egyúttal arra is kérte őket, hogy utána térjenek vissza.

"Szlovákia egy gyönyörű ország, de szükségünk van a kimagasló képességű fiatalokra, hogy segítsenek egy modern országot építeni" - fogalmazott.

(TASR)