Kiska szomorú és csalódott, Remišová szerint elárulták a pártot

2021. szeptember 9. - 07:36 | Belföld

Andrej Kiska korábbi köztársasági elnök, aki államfői mandátuma lejárta után alapította a Za ľudí pártot, szerdán a közösségi oldalán reagált a cselekményre, hogy az lényegben darabjaira hullott.

Kiska szomorú és csalódott, Remišová szerint elárulták a pártot
Archív felvétel

Visszatekintőjében elmondta, annak idején azért döntött a pártalapítás mellett, mert az akkor meglévő pártokban nem látta a kellő erőt ahhoz, hogy félreállítsák a Smert a hatalomtól. Emlékeztetett arra, hogy az első személyek, akikkel beszélt pártalapítási szándékáról, ennélfogva akiket az abszolút első alapítóknak tekint, Vladimíra Marcinková, Michal Luciak és Roman Krpelan voltak, akikhez röviddel később csatlakozott Tomáš Lehotský. Ma már egyikük sem tagja a pártnak, Marcinková, Luciak és Lehotský éppen tegnap jelentette be távozását Mária Kolíková csapatában.

Kiska kifejtette, egészségügyi okokból történt távozása után nem látta helyénvalónak, hogy kommentálja a párton belüli történéseket, ugyanakkor akkoriban utódjaként Veronika Remišovát támogatta, mert azt látta a leghelyesebb döntésnek. Juraj Šeligát tehets;ges politikusnak tartja, de ő csak mérlegelte az indulást, Kolíková nem indult, Miroslav Kollárt, aki Remišová egyetlen ellenfele volt, nem tartotta megfelelőnek a pártelnöki posztra. Kollár még februárban távozott a Za ľudí-ból, de nem Remišová miatt, hanem Igor Matovič kormányának ténykedését nem tudta tovább nézni. Áprilisban végül a Spoluhoz csatlakozott.

Közölte azt is, hogy miután problémák merültek fel a párton belül, azt tanácsolta a pártelnöknek, hogy hívja össze a rendkívüli közgyűlést, melyen dönthettek volna az új elnökről, és arról, hogy milyen irányba haladjanak tovább. "Sajnos ez nem történt meg. A párt elnöknője vélhetően tartott attól, hogy ha nem választják újra, akkor a párton belülről néhányan nyomást gyakoroltak volna rá, hogy távozzzon a miniszteri székből is. (...) Nem fogom kommentálni a további cselekményeket.

Az egyedüli, amit szeretnék kifejezni, az a szomorúság és a csalódottság. A Za ľudí pártot a saját gyermekemnek tekintettem, és mint szülő, aki gyermeke felcseperedését követően hagyja út egyedül érvényesülni az életben, reméltem, hogy a párt minden nyomásnak ellenáll, amit a politika hoz magával. Hogy az értékek hierarchiája, miszerint az első Szlovákia és a polgárainak érdeke, majd a párt, és csak a legvégén az egyének érdeke, a szakmaisággal és a becsületességgel együtt kódolva lesznek a párt DNS-ében" - húzta alá.

Megérti Kolíková és társai döntését, mert mindaz után, ami történt, valószínűnek látta, hogy mást nem tehettek, emellett pedig sok szerencsét kívánt nekik az SaS frakciójában. Ugyancsak sok sikert kívánt a Za ľudí-nak az újraindításhoz, és velük együtt minden pártnak szorít, amely szeretné megszabadítani Szlovákiát "Fico tízéves kormányzásától".

Remišová: A Za ľudí képviselőinek a távozása a párt elárulását jelenti

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és a Za ľudí párt elnöke a párt által képviselt értékek és a párttagok elárulásának tartja a Za ľudí frakció tagjainak a pártból való távozását, illetve egyes képviselőknek az SaS-frakcióba való átlépését. Bírálja, hogy a Mária Kolíková miniszterhez közeli csoport tárgyalt a Za ľudíból való távozásról, és hogy meg akarja tartani azokat a pozíciókat, amelyekhez a pártnak köszönhetően jutott hozzá.

„Bár a nyilvánosság előtt tagadták, és mindenkit félrevezettek, a Mária Kolíkovához közeli csoport már hosszú ideje kereste annak a módját, hogy hogyan tegyenek keresztbe a Za ľudí pártnak, és hogyan tartsák meg közben azokat a posztokat, amelyekhez a pártnak és tagjainak köszönhetően jutottak hozzá. A Mária Kolíkovához közeli csoport átlépése az SaS-be a Za ľudí párt több száz tagjának az elárulását jelenti, akiknek köszönhetően e csoportnak megvannak a posztjaik a kormányon és a parlamenten belül. Ez a párt választóinak az elárulása, akik a Za ľudí programjára szavaztak” – közölte Remišová az állásfoglalásában azt is hozzátéve, hogy a távozók a párt által képviselt értékeket is elárulták.

A volt kollégáinak Remišová minden jót kívánt. „Bízunk benne, hogy ebben az új felállásban több idejük jut a munkára, és kevesebb a veszekedésre és a politikai játszmákra. Muszáj lesz, mert az SaS-nek sok éves tapasztalata van a frakciókkal” – tette hozzá a pártelnök.

„A Kolíková asszonyhoz közeli képviselők csoportja a Za ľudí párt programjának az érvényesítésére kapott mandátumot, nem pedig a neoliberális ideológia programjára. Épp ellenkezőleg: az embereknek azt ígértük, hogy nem fogunk ideológiai harcokba kezdeni, inkább a munkára összpontosítunk, olyan ésszerű megoldásokra, amelyek nem fogják tovább osztani a már egyébként is nagyon megosztott társadalmat” – állapította meg Remišová azt is hozzátéve, hogy az említett csoport távozása után pártja még fáradhatatlanabbul fogja érvényesíteni az általa képviselt értékeket.

(TASR/parameter)