Kiska tutira nem nevezi ki Ficót alkotmánybírónak

Andrej Kiska köztársasági elnök biztosan nem nevezi ki az alkotmánybíróság elnökének, de még csak alkotmánybírónak sem Robert Ficót - értesült két, egymástól független forrásból a Denník N.

Kiska tutira nem nevezi ki Ficót alkotmánybírónak
Robert Fico és Andrej Kiska (Fotó: SITA-illusztráció)

A pozsonyi lap szerint Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök, és Robert Fico exkormányfő, a Smer-SD elnöke azzal az ajánlattal keresték meg Kiskát, hogy az államfő válasszon ki a 40 alkotmánybíró-jelöltből kettőt, akit favorizál, őket a parlamenti többség majd biztosan megszavazza, de cserébe nevezze ki alkotmánybírónak Robert Ficót is.

A Denník N értesülése szerint a köztársasági elnök elutasította ezt az ajánlatot, és kedden azt üzente Ficónak, hogy semmi esetre sem nevezi őt ki alkotmánybírónak.

Egyelőre nem tudni, hogy Robert Fico ennek ellenére jelölt marad-e, és hogy a koalíciós pártoknak van-e forgatókönyvük erre az esetre. Az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatását január 23-án kezdi a parlament alkotmányjogi bizottsága, a törvényhozás pedig a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen választ ki 40 jelöltből 18-at, akik közül az államfőnek 9-et kell kineveznie alkotmánybírónak.

(para)