Kiska: Úgy hallottam, Fico már megbánta, hogy lemondott a kormányfői pozícióról

Andrej Kiska államfő a héten jelentette be, hogy nem indul a 2019-es elnökválasztáson, de a politikai életből nem távozik.

Kiska: Úgy hallottam, Fico már megbánta, hogy lemondott a kormányfői pozícióról
Fotó: TASR

Az, hogy pontosan mit is jelent Kiska kijelentése, egyelőre nem tudni, elmondása szerint a helyhatósági választások után többet árul majd el a jövőjével kapcsolatban.

„Egy új, jobb korszak kezdetéhez Szlovákiának nem változásra van szüksége a kormányban. Szlovákiának arra van szüksége, hogy alapvetően megváltozzon a kormányzás stílusa” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Kiska hozzátette, személyes felelősséget érez azzal kapcsolatban, hogy hozzájáruljon ehhez a változáshoz: „Éppen ezért átgondolom, hogyan tudnám a leginkább felhasználni az autoritást és a nyilvánosság nagy részének bizalmát, hogy miután lejár az elnöki mandátumom, hozzájárulhassak az új politikai éra elindításához Szlovákiában. Összekötni azokat, akik nemcsak hajlandóak, hanem képesek is felelősségteljesen és tisztességesen kormányozni” – húzta alá Kiska.

Az elmúlt négy évben Andrej Kiska Robert Fico exkormányfővel, és Robert Kaliňák korábbi belügyminiszterrel került a legtöbbször nézeteltérésbe. Gyakran felrótták neki, hogy magáncélokra használja a kormánygépet, összefüggésbe hozták Soros Györggyel, valamint azzal gyanúsították, hogy az elnöki kampány finanszírozása nem tiszta úton történt.

Kiska a Markíza 25 című vitaműsorában elmondta, úgy tudja, Fico ma már bánja, hogy lemondott a kormányfői pozícióról. A műsorvezető megkérdezte az államfőt, honnan van az információja, Kiska erre azonban csak annyit felelt, hogy hallotta.


(tvnoviny.sk)