Kiska a védelmi beruházások fontosságáról beszélt a NATO vezetőjével

Andrej Kiska államfő csütörtökön találkozott Kassán Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával.

Kiska a védelmi beruházások fontosságáról beszélt a NATO vezetőjével
Fotó: TASR

A megbeszélés fő témája a biztonság volt, illetve annak szükségessége, hogy elmagyarázzák az állampolgároknak, milyen fontos beruházni a védelembe. „Az állampolgárok védelmének biztosítása az állam alapvető feladata” – jelentette ki a találkozót követően Kiska.

Az államfő a bukaresti kilencek (B9) csütörtöki csúcstalálkozója keretében találkozott a NATO vezetőjével. Stoltenberg Kiska elmondása szerint értékelte, hogy Szlovákia kész teljesíteni a NATO keretében vállalt összes kötelezettségét.

A szlovák államfő hangsúlyozta, hogy az államnak biztosítania kell a védelmet, erről pedig éppen békeidőben kell beszélni. Rámutatott: öt évvel ezelőtt háború fenyegetett Ukrajnában, ez a konfliktus pedig Kassától csak valamivel több mint 100 kilométerre keletre dúlt volna.

„És akkor valószínűleg minden állampolgár azt kérdezte volna, hogy felkészültünk-e, és eleget invesztáltunk-e a védelembe. Erre békeidőben kell gondolni. El kell magyarázni minden állampolgárnak, milyen fontos beruházni a védelmünkbe” – mondta Kiska.

Az elnök hozzátette: Kassa csütörtökön Közép-Európa központja lesz, hiszen kilenc ország elnöke találkozik itt, akik csaknem 100 millió embert képviselnek.

A B9-tagállamok (Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) államfői Európa és a környező államok aktuális biztonsági helyzetéről fognak tárgyalni. Szó lesz továbbá a dezinformációk terjedéséről, a kiberfenyegetésekről és a propagandáról. Az államfők megemlékeznek a NATO alapításának 70. évfordulójáról is.


(TASR)