Kiskáék tárgyalnak a kormányalakításról, Matovič örül - frissítve

2020. március 5. - 15:44 | Belföld

Habár a Za ľudí a választások óta húzódozott a Sme rodinával való együttműködéstől, a párt vezetése csütörtök délután úgy döntött, hogy bekapcsolódnak a négypárti koalíció létrehozásáról szóló tárgyalásokba. Az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí elnökei már csütörtök este tárgyalóasztalhoz ülhetnek. Matovič: Légy üdvözölve itthon!

Kiska és csapata
Fotó: TASR

„A parlamentbe jutott pártok közül a legközelebbi partnernek az SaS-t és az OľaNO-t tartjuk. Felelősséget érzünk az ország sorsa iránt, a legjobb szazkembereinket akarjuk felajánlani, akikkel a pártunk rendelkezik. Ezért ma az elnökségünk egyhangúlag úgy döntött, hogy hivatalos tárgyalásokat kezdünk a koalíciókötésről az OľaNO-val, az SaS-szel és a Sme rodinával” - tájékoztatott csütörtök délután Andrej Kiska pártelnök.

Szerinte ez még nem jelenti, hogy mindenáron a koalíció tagjai lesznek.

„Számunkra az a fontos, hogy segíteni tudjunk a régióknak, az elesetteknek, és szilárdan rögzítsük Szlovákia külpolitikai irányultságát - jelentette ki a pártelnök.

- Biztosítani akarjuk a status quo fenntartását az értékalapú kérdésekben. Fontos az is, hogy a megalakuló kormány magas erkölcsi és szakmai kredittel bírjon.”

Az elnökség ülését megelőzően Matovičcsal tárgyaltak arról is, hogy a leendő kormánytagok vagy akár az állami vállalatok élére delegált vezetők a lehető legszigorúbb nyilvános ellenőrzésen essenek át. Alapfeltételük, hogy a kormány minden tagjával szemben magas erkölcsi és szakmai mércét alkalmazzanak.

Igor Matovič szerint minden, amit Andrej Kiska javasol, ők is el szeretnék érni. „A korrupció elleni harc, a régiók, a nehéz szociális helyzetben lévők segítése, az ország külpolitikai irányultságának rögzítése, mi is ugyanezt akarjuk” - jelentette ki az OĽaNO elnöke.

Kiska cáfolta, hogy pártja vonakodása a koalíciós tárgyalások megkezdéséről arról szólt, hogy jobb tárgyalási pozícióba kerüljenek. Arról nem nyilatkozott, hogy ő tagja lesz-e a kormánynak, vállal-e bármilyen politikai funkciót. Úgy véli, hogy az egyes pártok jelöltjeinek átvilágításába az újságíróknak is be kell kapcsolódniuk.

Azt is szükségesnek tartja, hogy minden párt képviselője véleményt mondhasson más pártok jelöltjeiről, azt azonban nem tartaná jónak, ha megvétózhatnák mások jelöltjét. „Nem hiszem, hogy ennek a vétójogra kellene épülnie, szerintem elsősorban Igor Matovič lesz ezért a felelős, de ha bárkinek közülünk olyan érzése lenne, hogy arra nem érdemes jelöltek kerülhetnek pozícióba, akkor szólni fogunk” - jelentette ki Kiska.

A tárgyalódelegáció tagja lesz a pártelnök, alelnökei és Kiska tanácsadója, Roman Krpelan. Kiska nem tartja optimálisnak a minisztériumok 8-3-2-2-es elosztását a pártok között. „Nem minden minisztérium azonos súlyú, a prioritásaink szempontjából vannak értékesebbek és kevésbé értékesek, ezért nem tartjuk szerencsésnek ezt az elosztást, de a tárgyalások erről is fognak szólni” - jelentette ki Kiska. Matovič azonban ragaszkodik a 8-3-2-2-es elosztáshoz. „Ha jól emlékszem a Sieť hasonló eredményt ért el 2016-ban, mint most a Za ľudí, és csak egy minisztériumot kapott” - szólt oda Kiskának Matovič.

A négy párt vezetője már csütörtök este tárgyalóasztalhoz ül. „A témák között már az egyes minisztériumok mélyebb megvitatása és a pártprogramok közös pontjai lesznek” - jelentette ki az OĽaNO elnöke.

- lpj -

Címkék: Andrej Kiska