Kiskán is múlik, mi lesz az ebül szerzett törvénnyel

2017. február 17. - 15:29 | Belföld

A Híd felszólította az államfőt, hogy dobja vissza a parlamentnek a napokban elfogadott kutyatenyésztési törvényt, mivel a vonatkozó jogszabály szinte minden ebtartót vállalkozónak tekint.

Kiskán is múlik, mi lesz az ebül szerzett törvénnyel
Fotó: tasr/AP

Az SaS által jegyzett törvény értelmében, aki akár egy kölyökkutyát is értékesíteni akar, annak ki kell váltania a vállalkozói engedélyt. Így viszont például a vállalkozástól eltiltott köztisztviselők szembekerülnek a jogállásukat rendező szabályokkal. Peter Antal képviselő szerint a kérdést az állategészségügyi szolgálatról szóló törvény módosításával lehet megoldani, amelynek a parlamenti elfogadása őszre várható. Ez a jogszabály rendezné a kutyatenyésztés bizonyos feltételeit is.

A földművelési államtitkár szerint a kérdés az, hogy kivel szemben kell fellépni: a szabálykövető tenyésztőkkel szemben vagy azokat a személyekkel, akik rossz körülmények között tartják állataikat. Csicsai Gábor úgy véli, éppen az utóbbiakkal nem foglalkozik a Sulík-féle párt minap elfogadott törvénye, amelynek elfogadásához az is szükséges volt, hogy öt smeres honatya átszavazzon.

Simon Zsolt támogatja a kormánypárt lépését. A független képviselő szerint hiba volt elfogadni egy olyan törvényt, ami szinte vállalkozásra kényszeríti a kutyatartókat. Simon szigorúbban büntetné azokat is, akik olyan bánásmódot alkalmaznak az állatokkal szemben, ami maradandó egészségkárosodást eredményez.

(sárp)