Kiskának még időre van szüksége, hogy eldöntse, mit kezdjen Lajčákkal

Miroslav Lajčák marad a külügyminiszter. Hogy ez még pár napig vagy hétig lesz így, azt nehéz lenne megállapítani. Mindenesetre szerdán koradélután az államfő úgy döntött, még további idő kell neki ahhoz, hogy tisztázza magában, mit kezdjen a külügyér benyújtott lemondásával. Amit Lajčák  már múlt héten bejelentett, mert a parlament nagy többséggel megszavazott egy migrációs témával kapcsolatos SNS-es dokumentumot.

Kiskának még időre van szüksége, hogy eldöntse, mit kezdjen Lajčákkal
Fotó: tasr

Andrej Kiska ma kiállt Peter Pellegrinivel a mikrofonok elé, és bevallotta, időt hagy magának, hogy a végső határozatot meghozhassa. Az elnök nyíltan vállalja, a kormánnyal ellentétben megegyezik a véleménye Lajčákkal, hogy valaki képviselje Szlovákiát Marokkóban azon a csúcstalálkozón, ahol egy a migrációs kérdést összefoglaló ENSZ-anyag kerül terítékre. Kiska úgy gondolja, hogy a tárca élén olyan világszinten elismert diplomatának kellene állnia, mint Lajčák.

"Úgy döntöttem, átgondolom a helyzetet, és még idő kell ahhoz, hogy a kormányfő a miniszterrel tovább egyeztessen,  és én a döntésemhez is további időt kérek" - nyilatkozta Kiska.

A kormányfő örül annak, hogy ebben a helyzetben Lajčák folytathatja a munkáját. Annál is inkább így van ez, mert a posztján maradó külügyminiszter átveheti a héten az egyik nemzetközi szervezet, az EBESZ soros elnöki tisztségét. Lajčák esetleges távozása megrémítette a szervezet vezetőségét, mert a szlovák diplomácia irányítóját komoly szakemberként ismerik el.

Mint ismeretes, Lajčák csütörtök este jelentette be, hogy benyújtja a lemondását a parlament által elfogadott határozat miatt, amelyet az SNS terjesztett be, és amely a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás elutasítását javasolja a kormánynak. Eszerint a kabinetnek olyan intézkedéseket kellene hoznia, amelyek értelmében Szlovákia kihátrál a dokumentum elfogadási folyamatából, melyre az egyes kormányok és magas rangú tisztviselők marokkói találkozóján kerül sor december 10-én és 11-én. Ezt a dokumentumot Lajčák a szívügyének tekinti, hiszen annak ellenére, hogy ő a szlovák kormány minisztere, ideiglenes jelleggel, egészen idén szeptemberig az ENSZ parlamenti közgyűlését is irányította, amely szervezet bábáskodott a kidolgozott tervezet felett.

(sp)