Kiskát a SIS képbe helyezte, ezért a szlovákiai maffiaállamról lerántja a leplet

2018. október 22. - 12:31 | Belföld

Tollat ragadott az államfő, és cikket írt a honi helyzetről, amit az ország illetékesei nem tesznek ki a kirakatba. Andrej Kiska szerint néhány személyt bevédett az állami maffia a rendőrséggel karöltve, így a szőnyeg alá kerültek bizonyos ügyek.

Kiskát a SIS képbe helyezte, ezért a szlovákiai maffiaállamról lerántja a leplet
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A DenníkN-en megjelentetett írás egy készülő könyvhöz készült, melynek címe: 2018: A tiltakozások éve. Ebben a cikkben Kiska kitér a nagymácsédi kettős gyilkosság utáni helyzetre, amikor is napvilágot láttak a Ján Kuciak által is elemzett adatok az olasz maffia szlovákiai működéséről. Ezt követőne

az államfő kéréssel fordult a titkosszolgálathoz, hogy az SIS adjon neki tájékoztatást az olasz csoportól. "Az, amit leraktak az asztalomra, sokkolóan hatott rám...egy tőlük szokatlanul részletes beszámolót kaptam a SIS-től" - írja Kiska.

A jelentés beszámolt az elmúlt 10 év fejleményeiről, miként zajlanak a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos csalások. Konkrét neveket tartalmazott a dokumentum, főként kelet-szlovákiai illetőségűeket, ebben egyaránt szerepeltek olasz és szlovák nevek. Pontos összegeket is feltüntettek a titkosszolgálatok, cégek neveit, amelyek összefüggésbe hozhatóak a bűncselekményekkel. Tízmilliós nagyságrendű ügyekről esik szó, amelyeket indokolatlanul fizettek ki. A beszámoló felsorolja a különböző összefonódásokat, ki, hol, kivel hajtotta végre a tranzakciókat.

Az államfő a cikkében felteszi a kérdést: "És az eredmény? Semmi. Csend. Nincsenek letartóztatások, semmilyen masszív rendőri tevékenység. A jelentésben szereplő személyek mind szabadlábon tevékenykednek továbbra is.

Ha ezek az információk megalapozottak, csupán egyetlen magyarázat van erre: a felsorolt személyeket az állami maffia védte be, a rendőrökkel és a politikusokkal együtt, ezért semmilt sem vizsgáltak ki, és az ügyeket a szőnyeg alá söpörték"

- szögezi le írásában Andrej Kiska.

DenníkN

Címkék: Andrej Kiska, SIS