Kiskával ellentétben Bugárnak megfelel Denisa Saková, az aktivisták szerint pofoncsapták az embereket (VIDEÓ)

A Híd korábban jelezte, olyan jelöltet szeretne látni a belügyminisztérium élén, aki nem polarizálja a társadalmat. Ezek szerint Robert Kaliňák jobbkeze, akit az előző körben a Smer nem mert jelölni miniszternek, szerintük megfelel. Andrej Kiska egyenesen elszalasztott alkalomról beszél.

Kiskával ellentétben Bugárnak megfelel Denisa Saková, az aktivisták szerint  pofoncsapták az embereket (VIDEÓ)
Bugár Béla (Fotó: TASR)

Bugár Béla elfogadja a Smer jelölését - írja a SME.

"Az számít, a leendő miniszter asszony hogyan látja el funkcióját, sikerül-e visszaállítania a rendőrség iránti bizalmat, átláthatóbbá tennie a nyomozásokat" - húzta alá.

„Én mindig ugyanazt mondom, az adott minisztert az általa irányított tárcánál elért eredményei alapján értékeljük. Ugyanez vonatkozik Saková asszonyra is, ha kinevezik. Neki is meg kell adni a lehetőséget” – mondta Bugár. Hozzátette: az új belügyminiszterre sokfelől fognak nyomást gyakorolni, de a pártelnök meggyőződése, hogy ezekkel a kihívásokkal is képes lesz szembenézni.

Andrej Kiska elnök elégedetlen a döntéssel, de azt tudatosítja, hogy nincs más választása. Elmondtam ezt a kormányfőnek is, és nyilvánosan is kijelentem, az alkotmány értelmében államfőként ki kell neveznem azt a kormánytagot, akit a miniszterelnök javasol. Ugyanakkor a Kaliňák-korszakot fémjelző államtitkár asszony jelölését elszalasztott alkalomként fogom fel - nyilatkozta Kiska a közösségi oldalán.

A kormánytöbbség az államfő szerint még mindig nem értette meg, mi történt Szlovákiában Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása után. „Nem értette meg, hogy végleg eltűnt az emberek amúgy is szegényes bizalma az államban, abban, hogy az állam képes és érdekelt is védelmet és igazságot biztosítani számukra. Nem akarja megérteni, hogy a bizalom helyreállítására mindnyájunknak szüksége van, pártállástól függetlenül” – véli az államfő. Saková jelölésével Kiska szerint a kormány nem azt jelzi, hogy komolyan gondolná a közvélemény bizalmának visszaszerzéséért folytatott küzdelmet. 

Zuzany Wienk, a Fair-Play Szövetség és a Hinni akarunk (Chceme veriť) kezdeményezés vezetője szerint Denisa Saková jelölése a polgárok, köztük Ján Kuciak és Martina Kušnírová hozzátartozóinak arcul csapása. Pártatlan belügyminiszter-jelöltet követelnek, ezt pedig szerintük a Smer eddigi jelöltjei nem teljesítik, és ezáltal esélytelenek az emberek bizalmára.

"A politikai hatalom egyáltalán nem fogta fel, mi történt ebben az országban" - szögezte le.

Hozzátette, Ján Kuciak azért halt meg, amit megtudott, munkája pedig a Smer legfelsőbb vezetését érintette, ami ebben az ügyben teljesen összeférhetetlenné teszi a pártot.

Kapcsolódó cikk:

Nem okoz meglepetést a Smer, Kaliňák jobbkezét jelölik belügyminiszternek

(TASR/SME)