Kiskával ellentétben Čaputová nem tartja Szlovákiát maffiaállamnak

2020. szeptember 4. - 11:56 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő nem ért egyet az olyan kijelentésekkel, melyek szerint Szlovákia maffiaállam lenne. Korábban Andrej Kiska nem finomkodott ennyit.

Kiskával ellentétben Čaputová nem tartja Szlovákiát maffiaállamnak
Fotó: TASR

Az elnök ezt a pénteki munkareggeli után közölte, amelyen Boris Kollár, a parlament elnöke és Igor Matovič kormányfővel vett részt. Az államfő szerint Szlovákia a magas pozíciókon észlelhető korrupció ellen küzd, amelybe az igazságszolgáltatás is beletartozik. Čaputová állítása szerint ez jó, és üdvözli, hogy a leleplezett esetekben folyik a nyomozás, és bízik az érintettek felelősségre vonásában. Az államfő megjegyezte:

Szlovákia egy olyan ország, amelyben néha megjelennek a maffiára jellemző megoldások, de szerinte attól még az ország nem maffiaállam.

Az államfő így reagált arra az újságírói kérdésre, amely arra mutatott rá, hogy a német Die Welt c. napilap Marian Kočner és Alena Zsuzsová csütörtöki felmentése után maffiaállamnak nevezte Szlovákiát. Čaputová emlékeztetett: a bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusának döntése az ügyben tiszteletet érdemel. „Senkitől, még a büntetőeljárás közvetlen résztvevőitől sem hallottam arról, hogy kétségek merültek volna fel a bírósági eljárás pártatlanságával és függetlenségével kapcsolatban. Nem kell azonosulnunk a bíróság véleményével, lehet más jogi véleményünk is. A bíróság döntése azonban megérdemli a tiszteletet” – állapította meg az államfő, arra emlékeztetve mindenkit, hogy a döntés nem jogerős, és az ügyet a Legfelsőbb Bíróság veszi át.

Mint ismeretes, a korábbi államfő nyersebben fogalmazott erről a kérdésről. Andrej Kiska tavaly egy német lapnak az államra befolyást gyakorló maffiáról beszélt. Két éve az akkori elnök azt nyilatkozta, hogy maffiaállamban élünk.

(tasr/para)