A kismamákat kísérő leendő apukáknak negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, elégedetlenkednek a szülők

2021. szeptember 5. - 09:55 | Belföld

Ott lehet gyermeke születésénél az édesapa, de – oltástól függetlenül – kizárólag negatív koronavírus-teszt fejében. A leendő szülőknek nem tetszik az Egészségügyi Minisztérium új rendelete.

A kismamákat kísérő leendő apukáknak negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, elégedetlenkednek a szülők
Illusztrációs felvétel (TASR)

A szülés nem előre betervezhető dolog, vagy legalábbis kevés esetben az, így az apukák nem tudják, mikor menjenek el teszteltetni magukat. A negatív PCR-teszt eredménye ugyanis nem lehet 72 óránál régebbi.

Tehát még a teljesen oltott leendő édesapának is háromnaponta teszteltetnie kellene magát, ha biztos akar lenni abban, hogy a szülés beindulásakor biztosan bekísérheti kedvesét a szülőszobába.

A kórházak most azt fontolgatják, hogyan lehet a legjobban megoldani ezt a helyzetet.

A Martini Egyetemi Kórházban erős ellenállást tapasztaltak ezzel kapcsolatban a szülők részéről, ezért a következőt alkalmazzák: „Azok az anyukák, akik munkaidőben, vagy a sürgősségi rendelő működési ideje alatt érkeznek hozzánk, ingyenesen le lesznek tesztelve itt, nálunk. Az anyukákon és az őket kísérő személyen is elvégezzük az antigéntesztet” – fűzte hozzá a kórház.

Ha azonban betervezett szülésre érkezik az anyuka, akkor már negatív PCR-teszteredménnyel kell a kórházba érkezniük.

A zsolnai kórházban viszont egyáltalán nem szükséges PCR -vizsgálat.

Az Egészségügyi Minisztérium ezt a rendeletet azzal magyarázza, hogy igyekszik megvédeni mindenkit a kórházban a fertőzéstől, különösen az újszülött csecsemőket.

(tvnoviny.sk)

Címkék: szülészet, PCR-teszt