Kisudvarnok és Eperjes is csatornahálózatot építene

2018. június 7. - 17:51 | Régió

Több kisebb település is jelezte, hogy él a Környezetvédelmi Minisztérium által meghirdetett lehetőséggel, és uniós forrásokból kiépíti a csatornahálózatát, amely a csallóközi településeknek körülbelül egyharmadából hiányzik. Ezzel a vízszennyezés kockázatát próbálják meg csökkenteni.

Kisudvarnok és Eperjes is csatornahálózatot építene
Illusztráció

A dunaszerdahelyi járásbeli Pozsonyeperjes polgármestere, Csiba Jarmila elmondta, hogy a község nagyon pozitívan áll az uniós támogatáshoz. „A csatornahálózat egy része a község újabb felében a Környezetvédelmi Alap támogatásával már elkészült” – magyarázta a polgármester asszony.

Kisudvarnok a község egész területén kiépítené a csatornahálózatot. „A község egész területére megszereztük az építkezési engedélyt. A közbeszerzés folyamata lezárult. Eddig csak a Környezetvédelmi Alapból meríthettünk, és a munkálatok az érintett területnek körülbelül a 10 százalékán valósultak meg” – közölte Marczell Zoltán. Hozzátette: örülnek, hogy további támogatásra pályázhatnak, mert a csatornahálózat kiépítésével hozzájárulnának a csallóközi földalatti vízkészlet védelméhez.

Korábban már több község is megerősítette a TASR-nek, hogy szeretnének meríteni a csatornahálózat kiépítésére szánt uniós forrásokból. Konkrétan: Felbár, Dercsika, Csallóköznádasd, Baka és Hodos.

A községek egy részében már van csatornahálózat, más községek pedig a lakosok nagy száma miatt nem pályázhatnak a támogatásra. Racsko Pál, a galántai járásbeli Királyrév polgármestere a TASR-nek elmondta, hogy a községben már 2009 óta van csatornahálózat és szennyvíztisztító. Fazekas István, a dunaszerdahelyi járásbeli Nyékvárkony polgármestere azt mondta, hogy mivel a község lakosainak száma 2735, nem pályázhatnak.

A szennyvíz komoly kockázatot jelent a víz minőségére. A zöld tárca ezért júniusban pályázatot ír ki csaknem 25 millió euró uniós támogatásra, amelyet csatornahálózatok és szennyvíztisztítók építésére lehet felhasználni. A csallóközi ivóvízkészlet, illetve az ország további értékes vízgazdálkodási területeinek védelmét hivatott erősíteni a Lex Csallóköz nevű törvény is.

(TASR)