Kiszabadították magukat a menekültek egy zárt hűtőkamionból Bécsnél, életveszélyben lehettek

2020. szeptember 17. - 09:58 | Külföld

Negyvenhárom menekült kiszabadította magát egy szellőzés nélküli hűtőkamionból Ausztriában, Bécs közelében - derül ki az osztrák rendőrség közleményéből.

A teherkocsi Romániából indult útnak rakterében a szíriai, iraki és török nemzetiségű személyekkel. Útközben egyszer sem álltak meg. A menekültek elmondása szerint egyre fogyott az oxigén a raktérben, többen rosszul lettek, elájultak, ezért hangosan dörömbölni és kiabálni kezdtek. A sofőr megállt egy autópálya pihenőnél. Az emberek ekkor - sajtóhírek szerint - egy csapóajtón át jutottak ki a kamionból. Többen közülük azonnal elszaladtak.

A kamion török sofőrjét a rendőrök őrizetbe vették.

Harmincnyolc menekültet helikopterek és járőrök bevetésével elfogtak, 5-nek sikerült elmenekülnie. Vallomások szerint Romániába Törökországból érkeztek, és embercsempészeknek 6-8 ezer eurót fizettek fejenként. Úgy nyilatkoztak, életveszélyben érezték magukat a raktérben, ezért jeleztek a sofőrnek, hogy álljon félre.

Az osztrák sajtó szerint az eset emlékeztet a 2015-ben történt tragédiára, amikor 71 menekült megfulladt egy teherautó zárt rakterében.


(MTI/para)

Címkék: menekültek, Ausztria