Kiszakadt a zsák a tervezett rendkívüli ülésekkel, negyedóránként próbálnak megnyitni egy újat

2023. szeptember 8. - 09:31 | Belföld

Három „rendes” rendkívüli ülés mellé egy negyediket is besorolt ma reggel Boris Kollár házelnök: az újabb ülés csak a menekülteknek adott „szlovák papír”, a „Szlovákiai tartózkodási igazolás” kötelező kiállításának megszüntetéséről szólna. Az első rendkívüli ülést kilenckor szerette volna megnyitni Kollár, de csak 54 képviselő jelezte részvételét.

Kiszakadt a zsák a tervezett rendkívüli ülésekkel, negyedóránként próbálnak megnyitni egy újat
Fotó: TASR

A tegnapról maradt három rendkívüli ülés mellé egy negyediket is bejelentett ma reggel Boris Kollár (Sme rodina) házelnök. Ezen állítása szerint csak a menekülteknek kiállított „Szlovákiai tartózkodási igazolás” lenne a téma.

A kormány javaslatára a képviselők úgy módosítanák a törvényt, hogy a rendőrség számára ne legyen kötelező az igazolás kiállítása, ezt ugyanis a menekültek egyfajta „tartózkodási engedélyként” értékelik.

A képviselők 9 órakor a Smer által javasolt, szintén az országba érkező menekültekről szóló ülést próbálták megnyitni, de csak 54 képviselő jelezte részvételét a minimálisan szükséges 76 helyett.

A képviselők 15 percenként megpróbálnak egy újabb rendkívüli ülést megnyitni, a menekültek mellett – a kormány javaslatára – foglalkozniuk kellene még a büntetőtörvénykönyv módosításával és a rendelői orvosi ügyeletek szabályozásával.

Ezeket az üléseket már tegnap is megkísérelték megnyitni, de a Smer által kezdeményezett ülést a kormányoldalról csak a Sme rodina támogatta, a kormányjavaslatok elfogadását tárgyaló üléseket viszont a korábbi ellenzék bojkottálta. Az ügyeletekről szóló jogszabály tárgyalását az korábbi ellenzék mellett az SaS sem támogatja.

Ha ezeket az üléseket nem sikerül megnyitni, akkor próbálkoznak majd meg Kollár szerint a negyedik, csak a menekülteknek adott igazolással foglalkozó ülése megnyitásával. Erre várhatóan még ma dél előtt sor kerülhet.

- lpj -