Kiszámolták, kik élnek energiaszegénységben Szlovákiában – mutatjuk, ki mindenkit érint

2022. november 22. - 15:44 | Belföld

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) kiszámította, Szlovákiában hányan kerülhetnek energiaszegénységbe.

Kiszámolták, kik élnek energiaszegénységben Szlovákiában – mutatjuk, ki mindenkit érint
Fotó: Pixabay - illusztráció

A számítások szerint az energiaszegénység a háztartások 24 százalékát érintheti, szám szerint 432 ezer háztartást az 1,8 millióból – mutatott rá a Pravda.

A javaslatot a hivatal a kormány elé terjeszti. Eddig nem létezett erre vonatkozó hivatalos dokumentum, csupán vita zajlott azzal kapcsolatban, hogy kit érint az energiaszegénység és kit nem. Rendszerszintű intézkedésekre vonatkozó ajánlások összességéről van szó. Az ÚRSO egyebek mellett azt javasolja, hogy hozzanak létre egy szakértői bizottságot a kérdés további tanulmányozására.

A kiindulási adatokhoz az ÚRSO a létminimum másfélszeresét vette alapul, amely a rezsiköltségek befizetése után meg kell, hogy maradjon a háztartásoknak. Ha a létminimum másfélszeresét veszik alapul, a szlovákiai háztartások 24 százaléka felel meg az energiaszegénység által veszélyeztetett háztartások definíciójának.

A lap táblázatba foglalta, hogy kiket érinthet az energiaszegénység. Ez alapján különféle összetételű családokat hoztak példaként, különböző bevételekkel. A táblázat alapján az utolsó három háztartás már érintett az energiaszegénységben (az egyes példák esetében az első adat a háztartás bevételére, a második a rezsiköltségekre, a harmadik a létminimumra, a negyedik pedig a létminimum másfélszeresére vonatkozik – ebből számítják ki a különbséget, ami negatív szám esetén energiaszegénységet jelent).

(pravda.sk)