Kiszámolták, mekkora az a nyugdíjösszeg, ami már azt jelenti, hogy az illetőt elszegényedés fenyegeti

2023. március 6. - 15:26 | Belföld

Noha januárban 12%-kal emelték az idősek nyugdíját Szlovákiában, az árak emelkedése továbbra is nagyobb tempóban zajlik. A nyugdíjasok további rendkívüli valorizációt akarnak, és ezt ugyan a parlamenti képviselők is jóváhagyták, de csak jövő évtől, amikor az árak már nem nőnek majd olyan meredeken – írja a TV Noviny.

Kiszámolták, mekkora az a nyugdíjösszeg, ami már azt jelenti, hogy az illetőt elszegényedés fenyegeti
Fotó: TASR

Egy átlagos nyugdíjas megközelítőleg 60 euróval kap többet havonta – Szlovákia történetében eddig ez volt a nyugdíjak legnagyobb arányú valorizációja. Mindezt meredek drágulás előzte meg, ami idén is folytatódik, a nyugdíjasok szerint ezért sem elegendő a jelenlegi emelés.

„Arról senki sem tett említést, hogy olyan óriási inflációval küzdünk, amiben még nem volt részünk. Nagyon rossz helyzetben vannak az emberek” – nyilatkozta Michal Kotian, a Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) elnöke.

A szervezet szerint az infláció figyelembevételével minden olyan nyugdíjast elszegényedés fenyeget, aki kevesebb mint 490 eurós nyugdíjat kap havonta. Adataik szerint több mint 600 ezer ilyen személy van Szlovákiában, beleértve a rokkantnyugdíjasokat és a hontalan időseket. A nyugdíjasok ezért további rendkívüli valorizációt akarnak még idén.

Hasonló javaslattal állt elő az ellenzéki Hlas is, a pénzhiány miatt viszont a képviselők abban egyeztek meg, hogy a gyakrabban történő nyugdíjemelés csak jövőre lép életbe – amikor minden bizonnyal már nem lesz rá akkora szükség.

Idén ugyan a nyugdíjak további valorizációja nem várható, egyes nyugdíjasok mégis több pénzhez juthatnak. Az új törvény értelmében ugyanis idén júliusban feloldják a befagyasztott minimálnyugdíjakat – ezek 2020 óta nem változtak.


(tvnoviny.sk)