Kiszámolták, mennyit bukik egy átlagos szlovákiai háztartás az inflációval – a számok borzasztóak!

2022. június 25. - 12:46 | Belföld

A Partners és a Pénzügyi iránytű nevű társaságok elemzéséből kiderül, hogy egy átlagos szlovák háztartás minden típusú költséget beszámítva mennyit veszít a növekvő árakkal éves szinten.

Kiszámolták, mennyit bukik egy átlagos szlovákiai háztartás az inflációval – a számok borzasztóak!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Éves szinten ez 4175 eurót is kitehet, ami havonta 348 eurót jelent. Ez tehát az az összeg, amivel egy átlagos keresetű háztartás kénytelen többet költeni azokra az árukra és szolgáltatásokra, amelyekre általában költ.

Az áremelkedés elsősorban a drágább élelmiszer, az energiaszolgáltatás, a szolgáltatások és a közlekedés terén érződik. A rekordméretű infláció viszont hosszú távú károkat okoz a személyes pénzügyeinkben is.

"Jelentős veszteségeket könyvelhetnek el a háztartások a megtakarításaik terén is, amit folyó vagy határidős számlán tartanak, a drágulás hosszabb távon pedig a lakáshiteleken keresztül is érinti őket" - jegyezte meg Maroš Ovčarik a Partners társaságtól.

Hosszú távú probléma az a 43,5 milliárd euró, amit a szlovákiaiak a folyószámláikon tartanak.

"Úgy számoljuk, hogy egy háztartás, amelyben két felnőtt személy egyenként tsztán 922 eurót keres, átlagosan mintegy 11 064 eurót tarthat tartalékként vagy megtakarítási számlán a bankban. Ezeken a számlákon a kamat azonban távolról sem közelíti meg az infláció mértékét. Ha az infláció mostani, 12,6%-os mértékével számolunk, akkor az említett megtakarított összeg egy év után 1394 euróval érhet kevesebbet"

- jelezte Ovčarik, hozzátéve, a megtakarítások egy részét invesztíciós számlára volna érdemes küldeni.

A családok költségvetésén jelentős nyomot hagy, hogy drágulnak a lakáshitelek és a hitelekkel, banki termékekkel összefüggő illetékek, és ez a probléma jelentkezik az ingatlanoknál is. Matej Dobiša a Pénzügyi iránytűtől emlékeztet, hogy tavalyhoz képest 23%-kal emelkedtek az ingatlanárak.

A háztartások az infláció teljes erejét megtapasztalhatták ugyanakkor már a hétköznapi fogyasztás során is, ugyanis a fogyasztói kosárnak gyakorlatilag minden eleme drágult.

Az élelmiszerek 16%-kal kerülnek többe, mint tavaly, a lakhatási költségeink, melyek általában a legnagyobb tételt jelenti, 15,6%-kal emelkedtek, az üzemanyagokért 36,8%-kal magasabb árat vagyunk kénytelenek fizetni.

A háztartások bizonyos típusai, mint például a nyugdíjasok még inkább ki vannak téve az infláció következményeinek. Ennél a csoportnál ugyanis a kiadások mintegy 60%-át teszi ki az élelmiszerre és lakhatásra fordított összegek, az átlagnál alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknél ráadásul ez az arány még magasabb.

(TASR)