Kiszámolták, mennyivel fizethetünk többet jövőre az áramért, nem lesz könnyű évünk

2021. december 3. - 17:17 | Belföld

A villanyáram és a gáz ára tulajdonképpen együtt mozog a piacon, mivel a két komodotás összefügg. 

Kiszámolták, mennyivel fizethetünk többet jövőre az áramért, nem lesz könnyű évünk
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A gázárak meredek emelkedése tehát magával vonja az áram árának növekedését is. A gáz pillanatnyilag 55 euróba kerül megawattóránként, szemben a tavalyi 15 euróval, ugyanakkor az áram árának növekedésében szerepet játszanak a drága emissziós engedélyek, az EU klímapolitikája, de az időjárás is - írja a Hospodárske noviny.

Némi előnyt jelent viszont, hogy az áram árának tőzsdei emelkedését kevésbé érezzük meg. Míg ugyanis a gáz esetében az előző 12 hónap átlagában szabják meg az árat, addig a villanyáram esetén az árszabás az adott év első hat hónapjának átlagára alapján történik.

A piaci kilengések pedig lényegében csak a nyáron jelentek meg, így az árszabásnál kisebb hatásuk lesz. Ugyancsak fontos ez esetben, hogy maga az áram ára a végleges árban csupáőn 40%-ban jelenik meg, míg a gáz esetében ez 61%.

  • Egy átlagos háztartás számára így az áram árának piaci emelkedése csak mintegy 15%-os árnövekedést jelenthet 2022-ben.
  • Ez számokban kifejezve havi 3-4 eurót jelenthet - tehát azon háztartások számára, akik nem árammal fűtenek (2272 kW/h-s éves fogyasztással számolva ez 364,73 €-s kiadás). Ez egyébként csupán 2021-hez képest jelent ilyen nagy ugrást, 2020-ban ugyanis drágább volt az áram, ahhoz az évhez képest havi 1 €-s az emelkedés.
  • A fűtésre és vízmelegítésre is áramot használó háztartásokban 14-15 eurós lehet az emelkedés (8695 kW/h-s éves fogyasztással számolva ez 1134,61 €-s kiadás) 2021-hez képest. 2020-hoz képest ez havi 11 eurós emelkedést jelent.
  • Ehhez képest a gáz esetében 24%-os lehet az emelkedést, ami olyan háztartások számára, amelyekben gázzal főznek, vizet melegítenek és fűtenek, ez havi 19 eurós emelkedést hozhat.

(HN)