Kiszámolták, mikortól élhetnénk Szlovákiában korlátozások nélkül

2021. május 13. - 10:58 | Belföld

A Covid-automata szerint kéthetes intervallumokban ugorhatunk egy-egy szintet, teljesen viszont csak akkor kapcsolja ki az ország, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a világjárvány végét.

Kiszámolták, mikortól élhetnénk Szlovákiában korlátozások nélkül
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A Dáta bez pátosu nevű kezdeményezés mögött álló szakemberek most kiszámolták, hogyan alakulhat a helyzet Szlovákiában az elkövetkezendő hetekben, hónapokban, hacsak be nem üt a ménkű, és valamilyen váratlan oknál fogva nem kezdenek emelkedni a fertőzésszámok.

Előrejelzésük szerint május 31-étől az egész ország sárga fokozatba kapcsolhat, ami elsőfokú figyelmeztetést jelent (a rózsaszíntől kettővel jobb). Ehhez képest csaknem egy további hónapra lehet szükség, mire elérjük az ún. zöld, megfigyelési fázist. Ez június 24-én történhet meg.

A zöld fázis már csupán minimális szigorításokat jelent. Beltérben közös helyiségekben kell egyszerű szájmaszkot viselni. Tömegrendezvényeket 50%-os álló vagy 75%-os ülő kapacitással lehet rendezni beltérben és kültéren egyaránt. Ez legfeljebb 1000 főt jelent kültéren, 500-at beltérben. Konditermekben 15 négyzetméterenként egy személy, legfeljebb 50 személy lehet egyszerre. Wellnessközpontok, akvaparkok és fürdők 50%-os kapacitással működhetnek szektoronként, legfeljebb 1000 látogatóval egyszerre. Az üzletek és szolgáltatások higiéniai korlátozások mellett (maszkviselet, kézfertőtlenítés) működhetnek, hasonlóképp használhatók a vendéglátóhelyek, múzeumok, galériák. Ebben a fázisban azonban a 7 napos járási incidencia legfeljebb 10 fertőzött, tehát tartósan alig azonosítanak koronavírusosakat.

A szakértők szerint június 28-ától már korlátozások nélkül élhetnénk, de ez nemcsak Szlovákián múlik. A kormány ugyanis csak abban az esetben kapcsolja ki a Covid-automatát, ha a WHO bejelenti, hogy vége a világjárványnak. Számos országban viszont most is rendkívül rossz a helyzet, így ez várhatóan nyáron még nem történik meg.

(Tvnoviny.sk)