A kiszáradás veszélyes, különösképp az idősekre nézve – figyelmeztetnek a szakemberek

2024. április 3. - 09:47 | Belföld

Az idősek hajlamosabbak a kiszáradásra, ami ronthatja az általános egészségi állapotukat. Ezért fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő folyadékbevitelükre. Erre hívta fel a figyelmet Mina Bobocká, a Bánovce nad Bebravoui kórház igazgatója. 

A kiszáradás veszélyes, különösképp az idősekre nézve – figyelmeztetnek a szakemberek
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Az idős betegek körében különösen nagy kockázatot jelent a kiszáradás. A krónikus betegségben szenvedők esetében az elégtelen folyadékfogyasztás jelentősen súlyosbíthatja a problémákat. „A szomjúságérzet általában nem elegendő bizonyíték arra, hogy egy személy elegendő folyadékot iszik-e vagy sem. A szomjúságot általában már csak akkor érezzük, ha a szervezetünknek nagyon hiányzik a víz. Az idősebbek még kevésbé érzik a szomjúságot, aminek következtében hajlamosabbak a kiszáradásra“ – magyarázta Bobocká.

Elmondása szerint a kiszáradt ember kevesebbet vizel, felgyorsul a pulzusa, csökken a vérnyomása és megterheli a szívet.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne egyszerre igyunk sokat, hanem inkább többször kevesebbet.

„Azt szoktam tanácsolni a betegeknek, hogy reggel töltsenek meg egy üveg vizet, mert így könnyebben ellenőrizhetik, mennyi folyadékot ittak meg. Ajánlatos még gyümölcsöt, zöldséget, leveseket fogyasztani“ – ajánlotta Bobocká.

A fekete tea, a kávé és az alkohol még jobban hozzájárul a szervezet kiszáradásához. „A test maga is sokat elárul a hidratáltság állapotáról. A vizelet ne legyen tömény, a nyelv ne legyen száraz és fehér, a bőr pedig legyen rugalmas“ – tette hozzá.

TASR