Kiszivárgott egy térkép a koronavírus-fertőzöttek lakhelyéről, Pozsonyban utcára pontos adatokat mutat

2020. március 31. - 11:55 | Belföld

Az elmúlt órákban a közösségi oldalakon egy térkép kezdett keringeni, amelyen a koronavírussal fertőzöttek lakhelyét jelölték ki. A legtöbb esetben várost vagy falut jelez, de Pozsonyban például utcára pontosan kijelöli, hogy hol van fertőzött személy lakhelye.

Kiszivárgott egy térkép a koronavírus-fertőzöttek lakhelyéről, Pozsonyban utcára pontos adatokat mutat
Foto: googlemaps.com

A tvnoviny.sk információ szerint a térképen szereplő adatok az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjából (NCZI) szivárogtak ki.

A térkép bal oldalán időrendi sorrendben találjuk a fertőzött személyeket, illetve azt, hogy melyik városban vagy községben élnek. Első helyen az az 52 éves Kostolište községben élő férfi szerepel, akit az első fertőzöttként tartanak számon az országban, majd őt követi a felesége is a fia.

A térképen szereplő információkból az is kiolvasató, hogy a fertőzött személy milyen nemű, hány éves és mikor tesztelték.

A Egészségügyi Információk Nemzeti Központja azzal magyarázza az információk kiszivárgását, hogy a hozzáférést elsősorban olyan hivataloknak szánták, amelyeknek szükségük van ezekre az adatokra – írja a tvnoviny.sk. Miután a NCZI rájött, hogy az adatok a nyilvánosság számára is elérhetőek, korlátozták a hozzáférést. Valaki azonban közben letöltötte az adatokat, és készített belőlük egy térképet, amely azóta megállíthatatlanul kering az interneten.

„Ezek nem pontos címek, csak az utca van feltüntetve. Ennek semmi köze a mobilokhoz” – nyilatkozta a térképpel kapcsolatban Igor Matovič kormányfő a Pravdának, aki szerint az adott utcában akár kétezer ember is élhet, éppen ezért szerinte a térképen szereplő adatok nem minősíthetők információk kiszivárgásának.

A miniszterelnök hozzátette, a pozitív tesztek esetén eddig is közölték, hogy milyen településen él az a bizonyos személy, ezért abban sem lát problémát, ha a térkép alapján kiderül, Pozsony melyik részén lakik.

„Nem támogatnám, hogy a pontos címeket nyilvánosságra hozzuk, de a közérdek végett fontos, hogy a karantént ne szegjék meg, és így ez ellenőrizhető lenne” – tette hozzá Matovič.


(tvnoviny.sk/Pravda)

Címkék: térkép, koronavírus