Kiszivárgott, hogy mennyibe kerülhetnek hamarosan a tesztek

2021. július 13. - 13:54 | Belföld

Hivatalosan még nem jelentették be, hogy mennyibe fognak kerülni a koronavírustesztek, a TV JOJ azonban úgy tudja, egy előzetes összegről már megegyeztek a koalíciós tanácson.

Kiszivárgott, hogy mennyibe kerülhetnek hamarosan a tesztek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hétfőn a koalíciós tanács arról tárgyalt, hogy a nem beoltott szlovákiaiaknak kell-e majd fizetniük a tesztelésekért, vagy azt továbbra is az állam állja. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bemutatott egy elemzést, hogy ez mennyibe is kerülne az országnak, ennek részletei azonban még nem ismertek.

A TV JOJ információi szerint egyelőre úgy néz ki, hogy az antigéntesztekért megközelítőleg 3 eurót, a PCR-tesztekért pedig 9 eurót fogunk majd fizetni.

Ezek az összegek azonban még korántsem véglegesek, arról csak azt követően tájékoztatnak, miután definitív megegyezés születik a koalíciós tanácson.

Lengvarský annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy havonta bizonyos mennyiségű teszt ingyenes lenne a szlovák állampolgárok számára.

A tesztek árával kapcsolatban végleges döntés várhatóan csak a jövő hét folyamán születik majd.

Juraj Šeliga, a Za ľudí parlamenti képviselője megerősítette, hogy a koalíciós tanácson több lehetőségről is tárgyaltak, és egyelőre annyi biztos, hogy a tesztek mindenki számára elérhetőek lesznek.

„A prioritás azonban továbbra is az oltás, annak előnyeit ugyanis nem helyettesíthetjük a tesztekkel. Éppen ezért bővíteni fogjuk a motivációs lehetőségeket, hogy az emberek oltassák be magukat, ha a józan ész és a felelősségtudat kevés” – jegyezte meg.

„Továbbra is folytatódnak a tesztekkel kapcsolatos tárgyalások koalíciós szinten. A végleges döntés jóváhagyása után tájékoztatni fogunk a részletekről” – fűzte hozzá Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.


(TASR/noviny.sk/para)