Kitálalt az egykori SIS-ügynök: így akartak végezni Fegyveres Oszkárral

2018. február 16. - 09:45 | Belföld

Ľuboš Kosík azt állítja, Robert Kaliňák felesége is ott volt a Fegyveres felkutatására küldött kommandóban.

Kitálalt az egykori SIS-ügynök: így akartak végezni Fegyveres Oszkárral
Ľuboš Kosík és Ivan Lexa (Fotó: SME-archív)

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egykori illetékese, Ľuboš Kosík január elején beszélt Michal Kováč államfő fiának elhurcolásáról. Kosík azt állítja, az elrablást személyesen Ivan Lexa, a SIS akkori főnöke irányította.

„Mindent Ivan Lexa irányított. Tudott a SIS illetékeseinek minden egyes lépéséről az emberrablás idején” – írta Kosík a SME napilapnak eljuttatott nyilatkozatában. Az egykori titkosügynök szerint az akciót a titkosszolgálat akkori helyettese, Jaroslav Svěchota egy közelben lévő szolgálati autóból ellenőrizte, Lexa pedig az irodából adott utasításokat.

Az exügynök már hónapok óta szökésben van, állítólag Maliban ül börtönben. A napokban onnan jelentkezett videoüzenetben, ez pedig Robert Kaliňák belügyminisztert alaposan fel is dühítette:

„Ha Kosík úr videókat küldözget, akkor ott Maliban minden bizonnyal egy luxusbörtönben ülhet. Nem tudok róla, hogy a mi börtöneinkben lehetne ilyen formában kommunikálni a külvilággal. Minden bizonnyal túlságosan nem korlátozzák a személyi szabadságát. Ha szabad, akkor lehetősége van rá, hogy jegyet vásároljon és hazarepüljön. Mi szívesen fogadjuk őt“ – jelentette ki a belügyminiszter.

Kosík azóta újabb részleteket árult el arról, annak idején hogyan akarták likvidálni Fegyveres Oszkárt. Az exügynök azt állítja,

Robert Kaliňák felesége is ott volt abban a kommandóban, amelyet a titkosszolgálat küldött ki Svájcba Fegyveres felderítésére.

A belügyminiszter sajtótájékoztatón tagadta a feleségével kapcsolatban megjelent információkat, s csupán annyit mondott, valaki politikai harcba próbálja belerángatni a családját, Kosík pedig ostobaságokat beszél. Egyúttal emlékeztetett arra is, hogy egy jogerősen elítélt bűnözőről van szó.

Kaliňák kiáll amellett, hogy felesége jól végezte munkáját a titkosszolgálatnál, és elmondása szerint több életet is megmentett.

Az egykori SIS-ügynök a SME napilapnak elárulta, az eredeti terv az volt, hogy megkeresik Fegyverest, és lelökik őt egy szikláról Olaszországban. Ez a terv azonban meghiúsult, az akció közben ugyanis áthajtottak egy piroson, ezért üldözőbe vették őket a járőrök, akik már korábban fülest kaptak az akcióról.


(SME/para)