Kitaláltak egy kormánybiztosi funkciót a maffiózók nőjeként ismert Petra Krištúfkovának, Boris Kollár egyik gyermeke anyjának

2020. június 17. - 12:29 | Belföld

A munkaügyi miniszter, Milan Krajniak a családokért és szociális segélyért felelős kormánybiztosi pozíciót hozna létre, melyet a Sme rodina képviselője, Petra Krištúfková foglalhat el. Szerdán erről is dönthet a Matovič-kormány.

Kitaláltak egy kormánybiztosi funkciót a maffiózók nőjeként ismert Petra Krištúfkovának, Boris Kollár egyik gyermeke anyjának
Petra Krištúfková (Fotó: TASR)

Mostanáig ilyen kormánybiztosi funkció nem volt Szlovákiában. A kormánybiztosok alapvetően a kormány tanácsadói konkrét területeken.

Petra Krištúfková nemcsak arról ismert, hogy a Sme rodina parlamenti képviselője volt már az előző ciklusban is, de arról is, hogy a pártvezér, Boris Kollár egyik gyermekének anyja, emellett korábban több szlovákiai maffiózó partnere is volt.

A kormánybiztos elvileg külön juttatás nélkül foglalná el a pozíciót, a SME kérdésére azonban kedden nem válaszolt, hogy miért van szükség erre, mikor Krajniak minisztériumánál éppen létrehoztak egy különálló főosztályt a szociális, illetve a családügyi politikának is. Ő és Krajniak is jelezte, hogy azt követően válaszolnak a kérdésekre, hogy a kormány jóváhagyta a javaslatot.

A kormánybiztos mellett dolgozna egy szakember, illetve egy titkársági munkatárs, amennyiben pedig Pozsonyon kívülre szólítaná a kötelessége, használhatná a minisztérium autóját sofőrrel együtt.

Peter Pčolinský, a Sme rodina parlamenti frakcióvezetője azt közölte, hogy Krištúfková ezzel egyidejűleg parlamenti képviselő is marad.

Krištúfková egyoldalas önéletrajzában a SME közlése szerint az szerepel, hogy alapfokú főiskolai diplomával rendelkezik, amit egy szakolcai magán főiskolán szerzett. 2000 és 2016 között válallkozói tevékenységgel foglalkozott, de azt nem részletezte, hogy mivel. Ma azonban már csak az Espada nevű cégnél szerepel az ő neve mint lánya törvényes képviselőjéé. Lánya apja egyébként az a Róbert Dinič, aki az egyik leghírhedtebb pozsonyi maffiózó volt a 90-es években, 1998 októberében gyilkolták meg, autójában lőtték agyon.

Krištúfková 2016-ban lett a Sme rodina parlamenti képviselője, emellett ellátta a szociális ügyekért felelős parlamenti bizottság alelnöki funkcióját. A katonai hírszerzést ellenőrző bizottságból viszont éppen a maffiakapcsolata(i) miatt zárták ki az SNS-es Anton Hrnko javaslatára.

Krištúfkovát Dinič mellett látták Peter Havaši oldalán is is, aki épp annak a Sýkora-klánnak volt az egyik vezetője, mely eltehette korábbi szerelmét. Hírbe hozták továbbá a Piťo néven ismert Juraj Ondrejčákkal is.

A bíróság 2010-ben felmentette őt egy vagyonátruházási csalással kapcsolatos ügyben, melynek gyanúsítottjai alvilági figurák voltak. A vád szerint Dinič lányának törvényes képviselőjeként, anyjaként igényt tarthatott egy pozsonyi belvárosi épület hatodrészére, ám ő az egészet eladta a többi örökös tudta nélkül. Ők egyébként két további ismert maffiózó, Eduard Dinič (Róbert bátyja), illetve Roman Deák törvényes örökösei voltak. A bíróság ugyanakkor arra jutott, hogy nem bizonyítható a bűncselekmény.

(SME)