Kitiltanák a turistabuszokat Rómából

2018. december 21. - 08:39 | Tech

Turistabuszok százai okoztak többórás közlekedési dugókat csütörtökön Rómában, a sofőrök a kitiltási tervek ellen tiltakoztak.

A turistabuszok kitiltásával a levegőszennyezést és a zajt akarja csökkenteni Róma városa.

A buszsofőrök és a buszos cégek vezetői a város számos pontján, köztük a Piazza Venezián is demonstráltak tiltakozásul Virginia Raggi polgármester és a városi tanács rendelkezése ellen, amely január elsején lépne életbe.

A tiltakozók szerint az új szabály ártana a turizmusnak, amely kulcsfontosságú a város életében, de az éttermek és a boltok is megszenvednék a hatását.

A város képviselői azt mondták, tenni kell valamit a légszennyezés megfékezésére és a károk ellen, amelyet az ókori műemlékekben - köztük a Colosseumban és a Forum Romanumban - okoz. Ha kevesebb lesz a busz, a gyalogosok is nagyobb biztonságban lesznek.

Korábbi polgármesterek szintén megkísérelték kitiltani a turistabuszokat, de sorra elbuktak a próbálkozások.

Az új terv három szektorra osztja a várost, a vörös zóna a legfontosabb műemlékek - többek között a Trevi-kút - környéke, oda csak a különleges engedéllyel rendelkező buszok hajthatnak be.

A vörös zónák mellett fekvő zöld zónákban - ide esik a Vatikán is - növelnék a buszparkolók számát, hogy a turisták kiszállhassanak és gyalog vagy közösségi közlekedéssel haladhassanak tovább a vörös zónákba.

A sárga zónákban hosszú ideig parkolhatnának a buszok.

A turistabuszok üzemeltetőinek jövőre napi jegyet kellene vásárolniuk az eddigi éves bérlettel szemben.

(MTI)

Címkék: roma, turistabusz