Kitört az indonéziai Jáván a Semeru vulkán, ezrek menekültek el otthonukból

2021. december 4. - 15:55 | Külföld

Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén található Seremu vulkán szombaton, helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat.

Kitört az indonéziai Jáván a Semeru vulkán, ezrek menekültek el otthonukból
Illusztráció -TASR

Az egészségügyi minisztérium szerint többen égési sérüléseket szenvedtek, de pontos számot nem tudtak közölni a sérültekről.

A természeti katasztrófákkal foglalkozó hivatal szerint halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. A mentőszolgálatoknak azonban több lakost kellett evakuálniuk, amikor a lávafolyam elérte a falvaikat és lerombolt egy hidat Lumajang járásban.

Több térség is sötétségbe borult a vulkánból áradó hamu miatt - közölte Abdul Muhari, a katasztrófa-elhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek.

A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre.

A Semeru legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található.
2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.

mti/para